Angleška različica virusa tudi v vzorcu iz Nove Gorice

Ponovno analiziranje PCR pozitivnih vzorcev s pomočjo slovaških testov kaže na prisotnost angleške različice virusa pri 16 vzorcih od 877. Eden od teh je bil odvzet v Novi Gorici. Na koprskem območju oziroma v 83 vzorcih, ki so jih preiskali v koprski enoti NLZOH, pozitivnih vzorcev niso našli. Posebnega epidemiološkega sledenja okuženih s to različico virusa pa ne bo.

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica NLZOH, ocenjuje, da je bilo 
vnosov angleške različice virusa v Slovenijo več. Foto: STA
Tjaša Žohar Čretnik, direktorica NLZOH, ocenjuje, da je bilo vnosov angleške različice virusa v Slovenijo več. Foto: STA

SLOVENIJA > Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je na vsakem desetem PCR pozitivnem vzorcu, ki so jih sprejeli od 11. januarja naprej, izvedel dodatno analizo, da bi ugotovil genetski spremembi, prisotni pri angleški različici novega koronavirusa. Do ponedeljka so testirali 877 vzorcev in pri 16 dobili pozitiven rezultat. Pozitivni vzorec so odkrili tudi pri osebi iz Nove Gorice, ki so ji 19. januarja bris vzeli v Novo Gorici, testirali pa so ga na nacionalnem inštitutu za mikrobiologijo, sicer pa so bili pozitivni testi odvzeti še v osmih krajih po državi.

“Za zdaj kaže, da se angleška različica novega koronavirusa še ni zelo razširila po Sloveniji, razporejenost po celi Sloveniji pa kaže, da je bilo očitno vnosov več,” je včeraj pojasnila Tjaša Žohar Čretnik, direktorica NLZOH. Kot je napovedala, bodo s to taktiko presejanja desetih pozitivnih vzorcev nadaljevali vsaj še kakšen mesec, zato si prizadevajo izbrati test, s katerim bomo delali naprej, v prvi fazi bo to slovaški test. “V tem času bomo tudi skozi sekvenciranje ugotovili, ali res deluje tako dobro, kot navaja proizvajalec. Hkrati raziskujemo še druge ponudnike,” je povedala direktorica in dodala, da se takšni testi na trgu pojavljajo šele v zadnjem času.

Posebnega protokola ne bo

Pozitivne vzorce so v laboratorijih obravnavali samo s podatkom o kraju prebivališča in mestu odvzema in ne z imeni in priimki okuženih. “Bolniki z angeškim sevom so deležni enake obravnave kot tisti z drugimi tipi virusa. Zato se pri pozitivnih dodatna epidemiološka obravnava ni izvedla,” je dejala Tjaša Žohar Čretnik. Tudi Nuška Čakš Jager je pojasnila, da posebnih protokolov za okužene z angleško različico ne bo, dokler se število okužb na zmanjša: “Tistega, ki je okužen, opozorimo in mu damo navodila za visokorizične stike, da jih obvesti. Sevi so različni, ukrepi in priporočila ob okužbi pa so enaki.”

S Slovaške testi za 1200 vzorcev

NLZOH je prve testne komplete, namenjene odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2 , ki lahko pomenijo, da gre za tako imenovani angleški sev, kot donacijo slovaške vlade prevzel v soboto.

Zadoščajo za izvedbo 2400 PCR-reakcij, pri čemer sta za analizo enega vzorca potrebni dve reakciji, kar pomeni, da bodo skupno preverili 1200 vzorcev. V nedeljo so testne komplete razdelili šestim mikrobiološkim laboratorijem NLZOH in laboratoriju inštituta za mikrobiologijo medicinske fakultete. Na vsakem desetem PCR-vzorcu so izvedli dodatni dve PCR-reakciji, da bi ugotovili dve genetski spremembi, ki sta prisotni pri visokem deležu predstavnikov angleškega seva. Pozitivne rezultate pa bodo zdaj potrjevali še s sekvenciranjem celotnega genoma, da bi potrdili prisotnost vseh genetskih sprememb, ki so značilne za angleško različico virusa. Uporabljeni slovaški test je namreč neke vrste presejalni test, o potrjenih primerih pa bo mogoče govorili šele po rezultatih sekvenciranja. Da pridejo do njih, običajno lahko traja od enega tedna do 14 dni.

Vzorce zamrznejo

V hladilniku so vzorci obstojni do enega dneva. “Potem jih shranjujemo pri -20 oziroma -70 stopinj Celzija. Trudimo se, da jih shranjujemo čim več, odvisno od zamrzovalnih kapacitet,” je pojasnila direktorica NLZOH.

“Mislim, da se bosta v epidemiološko sledenje uvrstila tako obsežno sekvenciranje kot presejanje pozitivnih PCR-vzorcev z dodatnimi PCR-ji,” je napovedala Žohar Čretnikova.

Bolj prenosljiv ali tudi nevarnejši?

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je pojasnila, da je pri angleški različici virusa opažena večja prenosljivost virusa, ni pa znakov, da povzroča resnejše bolezensko stanje. Zaradi večje prenosljivosti sicer povzroča večjo obremenitev bolnišnic, je dodala. V zvez s stališči NIJZ glede odprtja šol in vrtcev ob pojavu angleške različice pa: “Po smernicah svetovne zdravstvene organizacije so šole prioriteta. Zadnje se zapirajo in prve se odpirajo. Odprtje bo stvar analize po 14-dnevnem obdobju ali še dlje. Nato bo interdisciplinarna skupina odločala, kako dalje in v katero smer.”


Najbolj brano