Dom na Markovcu se je dolgo upiral, zdaj pa je podlegel virusu

Trend slabih epidemioloških rezultatov v Istri se nadaljuje. V ponedeljek so potrdili 112 novih okužb, skrb vzbujajoč je predvsem vdor nevarnega virusa v Obalni dom upokojencev na Markovcu. Obalno-kraška regija je že globoko v črni fazi, številke pa se še vsaj v nekaj dneh ne bodo obrnile v drugo smer.

V Obalnem domu upokojencev na Markovcu so do sredine januarja 
uspešno kljubovali epidemiji. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Obalnem domu upokojencev na Markovcu so do sredine januarja uspešno kljubovali epidemiji. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Največ skrbi povzroča razširitev okužb v največjem domu starostnikov na južnem Primorskem, v Obalnem domu upokojencev na Markovcu. V ponedeljek je bilo na testiranjih potrjenih 28 novih okužb, med njimi 17 med stanovalci in 11 med zaposlenimi. Trenutno je aktivno okuženih 66 uporabnikov in 28 zaposlenih.

“Večina uporabnikov in zaposlenih je asimptomatskih, okužbo prebolevajo brez večjih zapletov. Ostali stanovalci se počutijo dobro in ne kažejo znakov okužbe. Vsi skupaj si močno prizadevamo, da bi zajezili širjenje okužbe,” je danes za PN povedala direktorica doma Neva Tomažič. Dom na Markovcu je dolgo časa veljal za vzor za tovrstne institucije, saj je bila pojavnost okužb v njem bistveno nižja kot drugje.

Do vdora virusa je prišlo 13. januarja. “Porastu okužb je botrovalo predvsem dejstvo, da so med prvimi okužbami bili večinoma asimptomatski stanovalci in zaposleni. Tako se je kljub upoštevanju priporočenih ukrepov okužba žal razširila,” še pove Tomažičeva. Da bi k okuženosti “pripomoglo” cepljenje, je malo verjetno. Nekaj okuženih stanovalcev je sicer bilo cepljenih z drugim odmerkom, niso pa vsi med okuženimi. Tako trenutno dom starostnikov deluje v skladu s kriznim načrtom: obiski niso dovoljeni, upoštevajo smernice in navodila pristojnih institucij.

V drugem domu starostnikov, v Lantani v Olmu, ki deluje v okviru Doma upokojencev Ptuj, ni tako hudo. Danes, ko so bili ponovno odvzeti brisi vseh stanovalcev, je bilo 16 oskrbovancev v rdeči coni, bolniško odsotnih pa je bilo tudi pet zaposlenih.

Zanesljivih razlag, kaj se je zgodilo z epidemiološko sliko v Kopru in bližnjih občinah, ne more dati nihče, saj epidemiologi že nekaj časa ne spremljajo stikov okuženih. Najslabše rezultate ima prav MO Koper, kjer je trenutno več kot 500 aktivno okuženih. Samo v ponedeljek je bilo potrjenih 85 novih okužb, ob njih pa še sedem novookuženih v Ankaranu, 17 v Izoli in štirje v Piranu. Poleg okužb v domu starostnikov je na porast zagotovo vplivalo tudi testiranje pred odprtjem vrtcev, ob tem pa še najbrž druženje prebivalcev pravoslavne veroizpovedi ob njihovem božiču.

Obalno-kraška regija, dolgo časa ena najbolj vzornih v Sloveniji, se je tako po sprejetih merilih znašla globoko v črni fazi, morebitno zaostrovanje ukrepov pa bo znano danes.


Najbolj brano