Istra in Kras polzita proti črni fazi, ki spet prinaša zaprtja

Obalno-kraški regiji grozi, da bo prešla v črno cono, saj so se podatki o pojavnosti okužb s covidom-19 v prejšnjem tednu močno poslabšali.

Zanimanje za opravljanje hitrih testov je bilo v Istri veliko, a to ni zadržalo povečanja števila okuženih.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Zanimanje za opravljanje hitrih testov je bilo v Istri veliko, a to ni zadržalo povečanja števila okuženih.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ISTRA > Medtem ko so istrske in kraške občine dolgo časa imele najboljše epidemiološke številke o novookuženih, potrjenih primerih in umrlih, so se v zadnjih dneh ti podatki poslabšali. Tako je bilo včerajšnje sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v obalno-kraški regiji 76,6, s čimer je preseglo dovoljeno mejo za rdečo cono, ki znaša 76.

Tudi drugi podatki so zaskrbljujoči, po vseh kriterijih pa se regija približuje (po nekaterih merilih tudi presega) slovenskemu povprečju. Največ novih in aktivnih okužb je v istrskih občinah, medtem ko v kraških ni zaznati poslabšanja v primerjavi s trendi pred nekaj tedni. Tako so v koprski občini od začetka epidemije potrdili že 2394 okužb, kar predstavlja več kot dva odstotka prebivalstva. Trenutno so aktivno okužene 503 osebe, v nedeljo je bilo potrjenih sedem novih okužb. Stotico aktivno okuženih so presegli tudi v Piranu in Izoli, s tem da je v slednji prirast okuženih v zadnjem tednu znašal kar 83 odstotkov.

76,6

je bila sedemdnevna incidenca potrjenih primerov covida-19

77

je mejna vrednost za prehod iz črne v rdečo fazo v obalno-kraški regiji

Disciplina popušča

Strokovna vodja Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak povečanje števila okužb pojasnjuje z naslednjimi stavki: “Slabše rezultate gre pripisati vdoru koronavirusa v domove starostnikov. V zadnjem tednu se je povečalo število okuženih tako v Obalnem domu upokojencev na Markovcu kot v Olmu in na Gažonu. Drugi vzrok pa gre pripisati popuščanju discipline med ljudmi. V preteklih mesecih smo se res dobro držali pravil, nadpovprečno dobri rezultati pa so nas nekoliko uspavali.”

In dejansko je po istrskih mestih v zadnjih tednih videti vedno manj mask na obrazih ljudi. Na koprski promenadi ali na Čevljarski ulici, ki sta precej obljudeni, zgolj manjšina nosi maske. “K temu so pripomogli tudi zmedeni nasveti vlade, češ da na zunanjih površinah maske niso več obvezne. Res ne, a to velja za obisk Slavnika ali Podpeči oziroma ko hodimo v naravo, medtem ko bi morali na obljudenih mestnih ulicah, kjer se ljudje srečujejo, še vedno nositi obrazne maske,” še pravi Kolander Bizjakova.

Grožnja zaostrovanja ukrepov

Sicer pa bo vlada jutri ponovno preverjala podatke o stanju okužb, ki bodo osnova za rahljanje oziroma zaostrovanje ukrepov po slovenskih regijah. Obalno-kraški regiji grozi, da bo ponovno obarvana v črno, kar bi pomenilo zaostritev ukrepov: zapiranje nekaterih dejavnosti in ponovno zaprtje vzgojnoizobraževalnih institucij. V vsakem primeru pa bo morebitna zaostritev, torej ponovno šolanje na daljavo za prve tri razrede osnovnih šol, stopilo v veljavo naslednji teden.

V primorsko-notranjski regiji so še vedno v rdeči fazi, saj je sedemdnevna incidenca, ki je glavni kriterij za razvrščanje regij po stopnji omejevanja epidemije, 32, dovoljena meja pa je 35. Goriška v vsakem primeru ostaja na črnem seznamu, čeprav se epidemiološka slika zboljšuje. Povprečno potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je 97,1 (pred dnevi je bilo tudi 130), kar je še vedno nad mejno vrednostjo 77.


Najbolj brano