Ložani in Trentarji ponovno povezani z Bovcem

Z nadčloveškimi napori so danes do 12. ure odprli cesto do Loga pod Mangartom tudi iz bovške smeri, ob 16. uri so predrli snežne plazove v trentarski dolini, razen pri Mlinarici, kjer bodo delali danes. Če ne bo dodatnih presenečenj, Ložani in Trentarji niso več odrezani od sveta. Z odstranjevanjem zemeljskega plazu na cesti Libušnje Vrsno bodo zaradi nevarnosti zdrsov še počakali.

Danes so se sredi dneva prebili skozi plaz med Klužami in Log pod 
Mangartom  povezali z Bovcem. Foto: Romeo Černuta
Danes so se sredi dneva prebili skozi plaz med Klužami in Log pod Mangartom povezali z Bovcem. Foto: Romeo Černuta

TRENTA, KLUŽE > V petek in soboto so snežni plazovi na Bovškem in zemeljski na Kobariškem razkrili dramatično moč narave v vremenskih okoliščinah, ko je v hribih veliko snega in ko nastopi otoplitev z deževjem.

Vreme se je vsaj malo umirilo

V trentarski dolini so s hribov pridrveli snežni plazovi, kakršnih desetletja ne pomnijo. Jih pa pomnijo starejši domačini, ki tudi vedo, kje so njihove poti. Zato v dolini na znanih lokacijah niso gradili hiš. Prav zato plazovi večje škode, kot to, da so zasuli ceste in začasno ljudi odrezali od sveta, niso naredili.

V petek in soboto je v trentarsko dolini strahovito grmelo. Cesto so zasuli kar štirje plazovi. Kot smo poročali, je v petek zjutraj prvi snežni plaz zasul cesto pri vasi Soča pri odcepu za Lepeno. Odstranili so ga do poldneva. Zvečer pa je malo pred vasjo Soča cesto zasul še večji plaz Širokec. V soboto je na isti lokaciji, kot jutranji petkov plaz, ponovno pridrvel snega, poleg tega še na lokacijah pri Berebici in pri Mlinarici.

Ker so se na Bovškem vremenske razmere umirile, so včeraj nadaljevali z odstranjevanjem velikanskih gmot snega. Včeraj zjutraj je bilo po besedah poveljnika bovškega občinskega štaba CZ Edija Melinca od sveta odrezanih približno 150 prebivalcev zgornje doline Trente, ker je zaradi snega zaprta tudi cesta čez prelaz Vršič. Tokratno naravno dogajanje zaradi velikih količin snega na Bavškem Grintavcu ponovno opozarja, kako pomembno bi bilo najti rešitev za celoletno prevoznost Vršiča.

Uredili so interventno pot

“V nedeljo ob 16. uri je podjetje CPN Kolektor s podizvajalci prebilo tudi tretji plaz pri Berebici in zagotovili so vsaj interventno pot proti Trenti, kar pravzaprav nismo pričakovali, saj smo se bali, da bo vmes več dreves in drugega materiala. Cesta je uradno zaprta, prevozna je za interventna vozila,” je včeraj tik po odprtju interventne poti do Trentarjev povedal Melinc. Četrti plaz je v soboto zasul še cesto pri Mlinarici, s čimer je zaprta povezava do izvira Soče in naprej do Kekčeve domačine in širše okolice z okoli 12 prebivalci. “Ni bilo dovolj časa, da bi se lotili še tega plazu, odstranjevali ga bomo jutri,” je povedal Melinc, ki je bil okoli 16. uri tam na ogledu. Ugotovil je, da je tudi ta plaz visok najmanj pet metrov in da je cesto zasul na dolžini okoli 50 metrov.

So se pa s težko gradbeno mehanizacijo že v soboto zvečer prebili skozi plaz med Klužami in Logom pod Mangartom. Cesta je odprta za promet.

Na Kobariškem je cesto na odseku med Libušnjami in Vrsnim zasul zemeljski plaz. V tem primeru so si teren ogledali geologi, ki so ocenili, da je treba z odstranjevanjem počakati do umiritve deževja oziroma dokler se teren ne umiri. Imeli so prav, saj se je naknadno prikotalilo še okoli 10 kubičnih metrov kamenja in skal, ki bi bili za delavce lahko usodne. Dostop do Vrsnega ni problematičen, poteka po urejeni cesti iz vasi Kamno.

Najbolj brano