Kuharske kape še čakajo

Mednarodni gastronomski vodnik Gault&Millau je v začetku tedna objavil ocene in priporočila slovenskih gostiln in restavracij za leto 2021. Najvišji oceni sta tudi letos za primorski gostilni, Hišo Franko iz Starega sela in Pri Lojzetu z Zemona, naslov kuharskega mojstra leta pa gre na Štajersko, Gregorju Vračku iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote.

Mira Šemić je zadovoljna, da so ocenjevanje Gault&Millau lani 
spravili pod streho.
Mira Šemić je zadovoljna, da so ocenjevanje Gault&Millau lani spravili pod streho. 

Ocenjevalci mednarodnega gastronomskega vodnika Gault&Millau so svoje inšpekcijsko delo v lanskem letu opravili med dvema valoma epidemije. “Vidim, da je bilo prav, da sem jih preganjala,” je bila ne neki način zadovoljna Mira Šemić, prodorna lastnica franšize Gault&Millau za Slovenijo. V vodniku za leto 2021, ki je za zdaj v nekoliko okrnjeni obliki dosegljiv na spletu, kmalu pa bo tudi v kompleksnejši tiskani izdaji, je predstavljeno 153 restavracij, nekaj deset POP zbirališč, 67 vinskih kleti, 13 pivovarn in prek 30 tipičnih slovenskih živil.

Šest jih nosi po štiri kuharske kape

V vodniku so po štiri kuharske kape, s katerimi rangirajo gostilne, namenili šestim: za 17,5 točke od 20 možnih Hiši Franko Ane Roš in Valterja Kramarja iz Starega sela in gostilni Pri Lojzetu Tomaža Kavčiča z Zemona , po 17 točk pa so dobili Strelec (Ljubljana), Oštarija Debeluh (Brežice), Mak (Maribor) in Hiša Denk (Zgornja Kungota), koder ustvarja Gregor Vračko, nosilec naslova chef leta. V ponedeljek so podelili še nekaj drugih posebnih priznanj: za chefinjo tradicije Mojci Trnovec iz gostilne Mihovec (Zgornje Pirniče), za chefa prihodnosti Luki Koširju iz gostilne Grič (Šentjošt nad Horjulom), za mladega talenta Leonu Pintariču iz gostilne Rajh (Bakovci), za najboljšega someljeja Gregi Repovžu iz gostilne Repovž (Šentjanž), za najboljši POP lokal Wine Baru Šuklje (Ljubljana) in za najboljšo slaščičarno Fetiche Patisserie (Ljubljana).

Po tri kape za 15 do 16,5 točke so na Primorskem dobili Gostilna Kobjeglava, COB (Portorož), Hiša torkla (Korte), Pikol (Rožna Dolina), Rizibizi (Portorož), Dam (Kromberk), Majerija (Slap pri Vipavi), Špacapanova hiša (Komen), Gostilna Mahorčič (Rodik) in Calypso (Nova Gorica), POP lokala pa sta Wine Bar Manzioli (Izola) in Istrian Bistro&Tapas Bar (Portorož).

Za nova doživetja bo treba odpreti gostilne

V Sloveniji je Gault&Millau ocenjeval šele tretjič, kar je morda razlog, da še nobena gostilna ni preskočila v najvišji razred, k petim kapam, kjer ni niti, denimo, nobene hrvaške. Severna soseda Avstrija ima štiri gostilne z 19 točkami in petimi kapami, Italija, koder ocenjujejo zgolj Južno Tirolsko, pa dve. Mira Šemić ob tem poudarja, “da so štiri kape veliko priznanje in njihovo ohranjanje iz leta v leto potrjuje izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca”.

Z ocenjevanjem in odmevnostjo vodnika so zadovoljni tudi v Slovenski turistični organizaciji. Njena direktorica Maja Pak optimistično pravi, da “bomo v letošnjem letu, ko je Slovenija ponosna nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021 in ko Zeleno shemo slovenskega turizma nadgrajujemo z znakom Slovenia Green Cuisine, še utrdili pozicijo Slovenije kot destinacije za odlična kulinarična doživetja”. No, za uresničitev dobrih želja bo potrebna najprej ugodnejša epidemiološka slika, da se bodo odprli gostinski lokali in se bodo gostinci in njihovi gostje spet začeli srečevati.


Najbolj brano