Umrla je Jolka Milič

V 95. letu starosti se je včeraj popoldne poslovila Jolka Milič. Prevajalka, publicistka, pesnica, polemičarka, mojstrica besed, prava ljubiteljica in promotorka kulture v vseh njenih razsežnostih.

Jolka Milič Foto: Andraž Gombač
Jolka Milič Foto: Andraž Gombač

SEŽANA > Rojena Sežanka (5. februarja 1926) je kot srednja od treh otrok leta 1947 maturirala na italijanskem učiteljišču, nekaj časa delala kot bančnica, a se zaradi ljubezni do poezije kmalu odločila za status samostojne ustvarjalke.

Poezija in proza se je kmalu umaknila kritikam in prevodom, ki jim je posvetila glavnino svojega neutrudnega dela. Njen prevajalski opus zajema čez 170 avtorjev, zlasti slovenskih v italijanščino in italijanskih v slovenščino. Za to res obsežno delo je prejela Lavrinovo diplomo, več nagrad v Sloveniji in Italiji, italijanski predsednik Ciampi ji je podelil red zvezde nacionalne solidarnosti, Občina Sežana plaketo Srečka Kosovela ...

A vedno je ostala skromna, na vse pozorna, resnici in lepoti zavezana Sežanka, vesela vseh, ki jim je bilo mar, in kritična do tistih, ki jim ni bilo.


Najbolj brano