OŠ Fran Erjavec: zadovoljni s šolo, vendar ne s sistemom

Svet staršev novogoriške OŠ Frana Erjavca se je to popoldne posvetil pobudi, da bi vsem šolarjem in dijakom čim prej znova omogočili šolanje v živo. Pobudo je podprl, pričakovati je, da ji bodo v teh dneh podprli enaki sveti na drugih goriških šolah.

 Foto: Luka Carlevaris
Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Kot je znano, so starši šolajoče se mladine v Novi Gorici pred dnevi pripravili poziv resornemu ministrstvu, naj čim prej ponovno uvede šolanje v živo za vse učence in dijake. O dokumentu v teh dneh razpravljajo sveti staršev šol na Goriškem, danes pozno popoldne se je temu posvetil svet OŠ Frana Erjavca Nova Gorica. In pobudo je - kot je bilo mogoče pričakovati - tudi podprl. Obenem je svet spregovoril o delovanju šole in kot je po seji povedala predsednica sveta, Helena Ušaj, “so starši načeloma zadovoljni s šolo, s tem, kako se je potrudila poiskati računalnike za otroke, zagotovila dodatne ure za učence, ki se težje učijo.”

S podaljševanjem šolanja na daljavo pa ne. To po besedah Ušajeve obremenjuje tudi starše, ne le otroke, “res se sprašujemo, ali je ustavnopravno, da moramo imeti takšno šolanje.” Upa, da bo omenjena pobuda, ki se je razširila z družabnih omrežij, prišla do ministrstva, da jo bodo podprli starši s še drugih šol, ne le v Novi Gorici, ampak širše.

Težave se ob šolanju na daljavo pojavljajo pri vseh otrocih, največ pri prvošolcih. “Pri devetošolcih pa se lahko vprašamo, kakšen bo zanje jeseni preskok v srednjo šolo,” je povedala Ušajeva. Pozna se, da je pri pouku v učilnicah več nadzora nad otroki, v živo je lažje razložiti snov, ob šolanju na daljavi otroci nimajo socializacije in še dlje časa kot sicer so pred ekrani. Nazadnje pa je tudi Ušajeva izpostavila krivičnost odpiranja šol za prvo triado v torek povsod, razen v nekaj regijah: “Čeprav bi otroci na Goriškem jeseni lahko ostali v šoli do 10. decembra, smo morali biti doma. Zdaj, ko mi ne smemo v šolo, pa drugi smejo. To zelo moti starše.”


Najbolj brano