Nevarna igra z usodami

Da ima Evropa težave z ilegalnimi migranti, ni novica, novica je sodba rimskega sodišča, po kateri so italijanski policisti na podlagi neveljavnega sporazuma nezakonito vračali migrante v Slovenijo, od tam pa so se morali vrniti na Hrvaško oziroma v Bosno in Hercegovino. Od tam v zadnjih dneh prihajajo pretresljivi posnetki migrantov, ki se bosih nog umivajo v snegu, žalostni so tudi posnetki taborišč, v katerih preživljajo mesece, nekateri celo leta. Kljub lepim besedam in obljubam evropskih voditeljev je Bosna in Hercegovina v glavnem prepuščena sama sebi, ostaja žep, v katerega je ujetih na tisoče migrantov.

Odnos slovenske javnosti do ilegalnih migrantov je precej brezbrižen, vsaj večinoma. Razen tistih seveda, ki na svojih dvoriščih ali v gozdovih srečujejo ljudi, ki prihajajo iz oddaljenih krajev. Pri nekaterih vzbujajo strah, pri drugih ogorčenje, tretji so jezni na državo.

Sodnica iz Rima je dala jasen signal, da je potrebno postopke z migranti urediti na takšen način, da jim ne bodo kratene pravice.

Pretresejo nas le zgodbe mamic iz Irana, Afganistana, Maroka, ki se po gozdnih poteh sredi zime prebijajo proti zahodu in nekatere med dolgo potjo v gozdovih tudi rojevajo. Družin, ki na poti proti boljšemu življenju obtičijo na zasneženih pobočjih. Večinoma pa smo pod vplivom podatkov, da je med prebežniki največ mladih moških, za katere ne vemo, od kod prihajajo in kam gredo, in predvsem kakšne namene imajo …

Razmere so primerne za to, da pristojni minister ob vsaki priložnosti poudari, da bi morala vojska, ki že nekaj let pomaga policiji na obmejnih območjih, dobiti dodatna pooblastila. V podobnem duhu prihajajo pobude za zaostritev azilne politike. Na nedopustnost takšnega odnosa države do migrantov opozarja vse več nevladnih organizacij.

Sodbo rimskega sodišča so v Italiji ocenili za zgodovinsko, podobno sodbo je sprejelo tudi naše upravno sodišče, a ta še ni pravnomočna. Sodnica iz Rima je dala jasen signal, da je potrebno postopke z migranti urediti na takšen način, da jim ne bodo kratene pravice. In da prebijanje prebežnikov po balkanski poti, ki je zanje pogosto nevarna, ne bo res igranje z usodo, igra ali game, kot sami rečejo. Sodba je signal tudi zanje, saj bodo z večjim upanjem, da bodo prišli do cilja, krenili na pot. Signal pa je tudi za organizatorje ilegalnih prehodov, ki imajo v tej nevarni igri edini dobiček.


Preberite še


Najbolj brano