Vse pripravljeno za mehurčke po učilnicah

“Odzivov staršev še nimamo. Bodo pa najverjetneje zadovoljni, posebej zato, ker gre za prvo triado, kjer otroci še niso samostojni in je delo doma z njimi zahtevnejše,” nam je včeraj povedala ravnateljica osnovne šole Antona Žnideršiča Karmen Šepec.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > V bistriško šolo se v torek vrača 124 učencev prve triade. Ob tem, da je v šoli že tri tedne tudi enajst otrok, ki se šolajo v prilagojenem programu. Ravnateljica Karmen Šepec je novic, da se vsaj prva triada vrača v šolo, vesela: “V skladu z navodili je treba pripraviti učilnice in vse ostalo. Morali smo narediti tudi nove urnike, saj se mora za razliko od rednega pouka pouk, varstvo in podaljšano bivanje izvajati v mehurčkih v okviru enega oddelka. Običajno varstva in podaljšana bivanja združujemo v oddelke, sedaj pa mora to biti ločeno, za kar potrebujemo tudi več ljudi. Dela s prilagajanjem urnikov zdaj nimamo, saj smo to uredili že decembra, ko se je govorilo o možnostih vračanja v šole.”

Vse zaposlene na šoli, vključno z administrativnim in ostalim osebjem, čaka v ponedeljek še testiranje s hitrimi testi. “Do sedaj smo se na naši šoli sicer testirali že trikrat, saj imamo oddelke s prilagojenim programom, ki so šolanje že začeli”.

Radi bi čimprej vedeli, koliko otrok bo prišlo v vrtec

V torek bodo za vse otroke vrata odprle tudi enote Vrtca Sežana v vseh štirih kraško-brkinskih občinah. Koliko jih bo prišlo in ali bo organizacija dela povzročala težave, včeraj še niso vedeli. “Če bodo morale biti skupine manjše, po osem ali deset otrok, zna biti problem, saj nimamo dovolj prostorov, pa niti kadra. Zato bomo pozvali starše, naj nam sporočijo, ali bodo njihovi otroci prišli v vrtec, da bomo lažje organizirali delo,” pravi ravnateljica Radica Slavković.

V vse enote sežanskega vrtca je vpisanih približno 1000 otrok, trenutno jih v varstvo prihaja 185. “Sprva je bilo oddanih prijav za približno 70 otrok, nato je številka iz tedna v teden rasla,” povzema ravnateljica, ki je včeraj še natančno prebirala okrožnico. V njej je bil med drugim zapisan predlog, da naj bi bili starši, ki otrok ne bodo pripeljali v vrtec, še naprej oproščeni plačila.

Ravnatelji vrtcev morajo poskrbeti še za ponedeljkovo testiranje zaposlenih. “Povezala sem se s civilno zaščito in zdravstvenim domom in zdaj pripravljamo protokol,” je o tem včeraj povedala Slavkovićeva.

Kako bodo nadomestili neenakost v znanju?

Martina Murovec iz civilne iniciative GO, ki je pred dnevi pozvala, da se šole nemudoma odprejo, ob prvem koraku odpiranja, v katera pa še ne sodijo šole z goriške regije, pravi: “Kot starši učencev smo lahko samo srečni za tiste, ki imajo možnost, da se lahko vrnejo v šole in upamo, da se jim bomo lahko čim prej pridružili tudi ostali. Hkrati si želimo, da pristojni pretehtajo vse ukrepe in pripravijo strategijo, kako naprej. Kako se bo nadomestilo vrzeli in neenakosti v znanju ter vsem šolajočim omogočilo kakovostno šolanje ter enako znanje kot predhodnim generacijam.”


Komentar novinarja

Alenka Tratnik

In kaj nas čaka zdaj?

V devetih regijah se bodo otroci in učenci prve triade v torek znova vrnili v igralnice in v šolske klopi, študentje pa se bodo lahko vrnili k nujnim laboratorijskim vajam. Delo v prvi triadi bo po besedah ministrice za izobraževanje potekalo po modelu C, s poudarkom na doslednem upoštevanju priporočil ministrstva in NIJZ ter odgovornosti prav vsakega od nas. Za stale učence, dijake in študente se bo še nekaj časa nadaljevalo delo na daljavo. Vlada večjih težav ne pričakuje in želi narediti ...

Preberi več

Najbolj brano