Predsednik republike Pahor vročil zahvalo Radiu Študent

Predsednik republike Borut Pahor je dopoldne sprejel predstavnike Radia Študent (RŠ) ter po pogovoru z njimi direktorici zavoda RŠ Ani Kandare vročil zahvalo RŠ. Kot je poudaril, je RŠ prvi v vrsti tistih, ki bodo v letošnjem letu, ko obeležujemo 30. obletnico nastanka samostojne države, prejeli zahvalo predsednika republike.

Pogovora pri predsedniku republike so se poleg Ane Kandare 
udeležili še odgovorni urednik Matjaž Zorec, urednica univerzitetne redakcije Hana Radilovič in urednik redakcije za kulturo in 
humanistične vede Vid Bešter. Foto: Daniel Novakovic/STA
Pogovora pri predsedniku republike so se poleg Ane Kandare udeležili še odgovorni urednik Matjaž Zorec, urednica univerzitetne redakcije Hana Radilovič in urednik redakcije za kulturo in humanistične vede Vid Bešter. Foto: Daniel Novakovic/STA

LJUBLJANA > Predsednik republike je zahvalo RŠ vročil za več kot polstoletno opravljanje civilno-družbenega in kulturno-izobraževalnega poslanstva, ki ostaja izjemnega pomena za skupnost in prihodnost novinarstva, so zapisali v njegovem uradu.

Zahvalo RŠ prejme tudi za “neposreden prispevek zlasti k procesu demokratizacije”

Pahor je ob izročitvi zahvale direktorici RŠ izpostavil, da je RŠ prvi v vrsti tistih, ki bodo v letošnjem letu, ko obeležujemo 30. obletnico nastanka samostojne države, prejeli zahvalo predsednika republike. Slednjo namerava vročiti tistim posameznikom in organizacijam, ki so pomembno prispevali k demokratizaciji in ustanovitvi države ter njenemu razvoju. Zahvalo RŠ prejme tudi za "neposreden prispevek zlasti k procesu demokratizacije v drugi polovici 80. let in na prelomu v 90. leta, pa tudi za ustanovitev samostojne slovenske države, njeno obrambo, diplomatsko priznanje in tudi za njeno ustavno konstituiranje," je dejal.

Spomnil je, da korenine RŠ segajo še v čas, ko je bil tudi sam študent. Kot je dejal, je RŠ takrat med študenti užival spoštovanje, avtoriteto, priljubljenost. "Imeli smo vas za naš radio in domišljam si, da je tako tudi danes," je dodal. Poslanstvo RŠ po Pahorjevih besedah "sega daleč čez služenje interesu študentske populacije", RŠ "ohranja in krepi poslanstvo v javnem interesu". Predstavnikom RŠ je zaželel, da "rešijo nastale težave v dialogu, si zagotovijo stabilno financiranje in še naprej ohranjajo to neprecenljivo poslanstvo".

RŠ uspel skozi svojo zgodovino ohranjati “kritičen, svojeglav in hudomušen stav”

Ana Kandare je povedala, da jim zahvala predsednika republike veliko pomeni. Izpostavila je, da je RŠ uspel skozi svojo zgodovino ohranjati "kritičen, svojeglav in hudomušen stav" zaradi več tisočih, ki so se "izobraževali in drugače udejstvovali na tej edinstveni medijski, izobraževalni in civilno-družbeni instituciji". Zahvala pa gre tudi sedanjim več kot 200 ustvarjalcem programa RŠ, ki trenutno "z ganljivo strastjo in brezkompromisno branijo v resnici študentske pravice".

Opozorila je, da je za zagotovitev neodvisnega delovanja RŠ nujno potrebna finančna stabilnost. Po njenih besedah je prišel čas, da se vodstvo Študentske organizacije v Ljubljani (ŠOU) "zave in sprejme svojo odgovornost pri financiranju RŠ" ter da "RŠ prizna kot ključen element študentskega avtonomnega organiziranja".

Pogovora pri predsedniku republike so se poleg Ane Kandare udeležili še odgovorni urednik Matjaž Zorec, urednica univerzitetne redakcije Hana Radilovič in urednik redakcije za kulturo in humanistične vede Vid Bešter, so še sporočili iz urada predsednika republike.

RŠ se je v negotovosti znašel po tem, ko finančni načrt ŠOU za leto 2021 ni predvidel njegovega financiranja. Podporo so mu izrazili številne institucije in posamezniki. Finančni načrt ŠOU sicer na seji minuli teden ni bil sprejet.


Najbolj brano