Najvišja pojavnost okužb v Ajdovščini in Tolminu

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 108 novih primerov okužb, od tega največ v mestni občini Nova Gorica, in sicer 33, v občini Ajdovščina pa 21. Deset novih okužb so včeraj potrdili v občini Renče-Vogrsko.

V ajdovskem domu starejših je aktivno   okuženih   91 stanovalcev. Foto: Alenka Tratnik
V ajdovskem domu starejših je aktivno okuženih 91 stanovalcev. Foto: Alenka Tratnik

SEVERNA PRIMORSKA > Regija je tako še naprej tik pod vrhom glede na število okužb tako v sedem kot 14 -dnevnem obdobju in ostaja v črni fazi v sistemu predvidenega sproščanja ukrepov. Dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu je 90, za prehod v rdečo fazo pa bi ga morali znižati na 77.

Najbolj pereče v Ajdovščini in Tolminu

V šempetrski bolnišnici je 61 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 7 v intenzivni enoti, 6 jih potrebuje pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija sta trenutno dve osebi.

Najvišjo pojavnost glede na 100.000 prebivalcev ima občina Ajdovščina s 365 aktivnimi okužbami, sledi ji občina Tolmin s 160 okuženimi občani. Vendar sta v omenjenih občinah tudi oba domova starejših, v katerih je šele ob koncu prejšnjega leta oziroma takoj na začetku novega prišlo do okužb, pojasnjujejo v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko. V preostalih desetih domovih v regiji so okužbe imeli že prej.

V domovih nadaljujejo s cepljenjem

V tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo so včeraj z drugim odmerkom cepili 56 zdravih stanovalcev oziroma takih, ki doslej niso bili okuženi s covid-19, je potrdila vodja enote Marjeta Tuta. S cepljenjem so nadaljevali tudi v Centru starejših Pristan v Vipavi in Domu starejših občanov Ajdovščina. Tam so bili z drugim odmerkom cepljeni štirje stanovalci ter 18 zaposlenih. Kot je sporočila direktorica ajdovskega doma Tanja Stibilj Slemič, se stanje v domu po pravem izbruhu okužb postopoma umirja. Zmanjšuje se tudi kadrovska stiska, še naprej pa imajo pomagajo nekateri domovi v regiji, srednja šola Postojna, študenti in prostovoljci območnega združenja rdečega križa Ajdovščina in civilne zaščite. Aktivno je okuženih 91 stanovalcev, dva pa sta v bolnišnici. Njihovo stanje je stabilno in ne beležijo večjih zapletov, je zapisala ridektorica doma. 37 stanovalcev je že ozdravelo. Zadnje testiranje zaposlenih je potrdilo dve dodatni okužbi, tako da je trenutno 29 redno zaposlenih z aktivno okuženih in trije zunanji sodelavci. Ozdravelo pa jih je 20.


Najbolj brano