Kustečeva: Učitelji bodo morali maske nositi ves čas, otroci pa zunaj učilnic

Na današnji dopoldanski novinarski konferenci je ministrica za šolstvo Simona Kustec poodrobneje pojasnila, kako bo naslednji teden potekal pouk v regijah z boljšo epidemiološko sliko. Vsi zaposleni v šolah in vrtcih bodo v ponedeljek morali opraviti hitro testiranje, ki je obvezno. Učitelji in vzgojitelji bodo sicer morali nositi maske, učenci pa izven učilnice.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec Foto: Sta
Ministrica za šolstvo Simona Kustec Foto: Sta

LJUBLJANA > V torek se odpirajo vrata vrtcev, prvih treh razredov osnovnih šol ter višje in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj. To velja za devet statističnih regij. Zaradi slabše epidemiološke slike pa to še vedno ni mogoče v preostalih treh. Na Primorskem to velja za goriško statistično regijo.

Izobraževanje na daljavo v celotni državi v naslednjem tednu še vedno poteka od četrtega do devetega razreda osnovnih šol, v srednjih in višjih šolah, glasbenih šolah ter na fakultetah.

V posavski, goriški in jugovzhodni regiji v torek sproščanje ukrepov po besedah ministrice še ni mogoče. Ali omenjene regije izpolnjujejo pogoje za sproščanje, bodo znova preverili v torek oziroma sredo, "pri čemer si močno želimo, da bo rezultat pozitiven", je dejala.

Praviloma naj ne zapuščajo učilnic med odmori in tudi malico

“Pouk v prvi triadi bo potekal po modelu C. To pomeni, da bo pouk v homogenih skupinah, skupine se ne mešajo. Ne izvajajo se šole v naravi in ekskurzije. Dnevi dejavnosti se lahko izvajajo le v prostorih šole. Učenci med odmori ne zapuščajo svojih učilnic, če je možno, tam tudi malicajo,” je povedala ministrica.

Šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa, ekskurzij, plavalnih tečajev, šole v naravi in interesnih dejavnosti, ki jih imajo zunanji izvajalci, se ne izvaja. Razen v prvem razredu se neobvezne izbirne predmete izvaja na daljavo. Dnevi dejavnosti se lahko za učence, ki se izobražujejo v šoli, izvajajo le v prostorih šole in ob upoštevanju strogih higienskih priporočil.

Pouk športne vzgoje naj bi potekal v športni dvorani brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bi bili razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo, šola mora pri tem voditi tudi natančno evidenco. Učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka v šoli, mora šola prilagoditi oblike in metode dela.

K varnemu vračanju v šole in vrtce je na twitterju pozval predsednik vlade Janez Janša. Kot je zapisal, je "vlada kljub številnim pomislekom in glede na usmeritev ustavnega sodišča sledila predlogom 'stroke'". "Predstavniki tako zdravstvene kot šolske 'stroke' obljubljajo, da so tokrat sposobni izpeljati varno šolanje 1. triade ob upoštevanju vseh ukrepov. Pomagajmo jim," je zapisal.

Prostore je treba redno zračiti

V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsi zaposleni morajo nositi maske, učenci pa izven učilnice, prostore je treba redno zračiti, razkuževati.

Vse šole in vrtci so sicer danes zjutraj dobili poziv, da sporočijo potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask, ki jo bodo po že utečeni poti prevzele v sodelovanju s civilno zaščito.

Vsi zaposleni bodo v ponedeljek, 25. januarja, opravili hitro testiranje po protokolu izvedbe hitrega testiranja, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje. Protokol izvedbe hitrega testiranja je bil že sinoči posredovan vrtcem in šolam, je dodala ministrica. Testiranje je za učitelje in vzgojitelje obvezno, je poudarila.


Najbolj brano