297 odmerkov cepiva je bilo porabljenih v nasprotju s prioritetami

Zdravstveni inšpektorat je ta teden obiskal 15 cepilnih mest, na treh so ugotovili, da so cepili tudi družinske člane zaposlenih oz. posameznike, ki po strategiji do cepljenja še niso upravičeni, pravi Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata. Pri 297 cepljenjih mimo v vrste v preteklih tednih pa je šlo večinoma za uporabo šestega odmerka cepiva.

Deana Potza Foto: Sta
Deana Potza Foto: Sta

LJUBLJANA > Vlada se je že v sredo seznanila s poročilom zdravstvenega inšpektorata, ki je ugotovil, da je bilo od začetka izvajanja cepljenja proti covidu-19 do 16. januarja 297 odmerkov cepiva oziroma dva odstotka odmerkov porabljenih v nasprotju s strategijo, ki pri cepljenju določa prednostne skupine.

Na šestih cepilnih mestih so ugotovili, da so cepili v nasprotju s strategijo, ki predvideva, da se v prvi vrsti cepijo zdravstveni delavci, zaposleni in oskrbovanci v zdravstvenih domovih in starejše prebivalstvo. V šesti ustanovah, največ na Onkološkem inštitutu Ljubljana, pa so cepili tudi osebe, ki niso sodile v prednostne skupine strategije, to so bili na primer sorodniki, partnerji in prijatelji zaposlenih.

Cepljenje je treba izvajati skladno z nacionalno strategijo

Deana Potza je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je šlo praviloma za cepljenje z dodatno pridobljenimi odmerki cepiva, torej v primerih, ko je bilo iz posamezne stekleničke cepiva pridobljenih šest odmerkov in ne pet, za kolikor je bilo sicer cepivo sprva registrirano.

Do tega je prihajalo vse do 20. januarja. Od tega datuma pa so izvajalci cepljenja obvezani porabiti šesti odmerek cepiva. Evropska agencija za zdravila je sicer že 8. januarja posodobila smernice glede uporabe cepiva proti covidu-19 Pfizerja in nemškega BioNTecha in odobrila, da se iz ene stekleničke lahko uporabi šest in ne le pet odmerkov cepiva.

Po besedah Potze so inšpektorji ob ugotovljenih nepravilnostih izdali upravno odločbo, v kateri so izvajalcem naložili, da morajo cepljenje izvajati skladno z nacionalno strategijo, torej morajo tudi šesti odmerek porabiti za tiste, ki so za cepljenje na vrsti po prioritetah nacionalne strategije.

Izvajalci cepljenja pravočasno ne vnašajo izvedbe cepljenja v register

Nepravilnosti so ugotovili na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v zdravstvenih domovih Velenje, Grosuplje in Domžale ter v splošnih bolnišnicah Jesenice in Nova Gorica. Niso pa po njenih besedah izvedli nadzora na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer so priznali, da so cepili tudi druge, ne le svojih zaposlenih. Kot je dejala Potza, medicinske fakultete ni med cepilnimi mesti, novinarsko vprašanje glede medicinske fakultete pa je vzela kot prijavo za nadzor.

Inšpekcijski postopki, ki so jih izvedli ta teden, so po njenih besedah v teku.

Sicer pa so inšpektorji med nadzori tudi ugotovili, da izvajalci cepljenja pravočasno ne vnašajo izvedbe cepljenja v register, zato so predlagali, naj se v strategiji natančneje opredeli časovno obdobje za vnos opravljenih cepljenj v register, in sicer, da bi morali izvajalci morali v 24 urah od izvedbe cepljenja to zabeležiti v registru.

Zdravstveni inšpektorji so bili v soboto in nedeljo prisotni tudi na 15 izletniških točkah po celotni državi, kjer so preverjali morebitne prehode regij, zbiranje in prevzemna mesta pri gostincih ter morebitno izposojo športne opreme. Vse lokacije so bile dobro obiskane, a večjih kršitev niso ugotavljali, je povedala Potza.


Najbolj brano