Znova visoke številke na severnem Primorskem

Na severnem Primorskem so včeraj potrdili 143 novih okužb z novim koronavirusom. V sedemdnevnem obdobju je bilo v goriški statistični regiji potrjenih skupno 614 okužb, kar je v povprečju 87,7 na dan, oziroma preračunano na 100.000 prebivalcev je to 74,1. To je trenutno drugo najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > V šempetrski bolnišnici je 61 bolnikov s covidom-19, od tega jih je šest v intenzivni enoti, pet jih potrebuje pomoč respiratorja.

V goriški statistični regiji je bilo včeraj potrjenih 143 novih primerov okužb, od tega največ v mestni občini Nova Gorica, in sicer kar 50, v Ajdovščina pa 33.

Spodbudnejše novice iz ajdovskega doma starejših občanov

Spodbudnejše so novice iz Doma starejših občanov Ajdovščina. “Stanje je stabilno, ob tem pa delež ozdravljenih postopno narašča,” je v sporočilu za regijski štab CZ za severno Primorsko zapisala direktorica doma Tanja Stibilj Slemič. Včeraj sta drugi odmerek cepiva prejela dva stanovalca, še dva ga bosta jutri, tako kot tudi zaposleni, je še dodala direktorica doma. So pa danes znova testirali zaposlene, jutri pa bodo še stanovalce, pri katerih ni okužb.

V Novi Gorici so bili danes opravljeni 303 hitri testi, pozitivnih jih je bilo 29. Skupaj z izvajalci množičnega hitrega testiranja iz Zdravstvenega doma Nova Gorica, tako v pogovorih s čakajočimi, tudi vodilnimi v podjetjih, ugotavljajo, da podjetja, kjer so že prisotne posamezne okužbe in bi želela uvesti hitre teste, na trgu menda nikakor ne uspejo dobiti razpoložljivih strokovnih izvajalcev za opravljanje le teh, vsaj ne takoj oziroma v doglednem času.

Na hitro testiranje prihajajo tudi taki, ki bi morali biti v samoizolaciji

Ob tem novogoriški zdravstveni dom in občinski štab civilne zaščite Nova Gorica opažata še, da na hitro testiranje prihajajo tudi posamezniki, ki so se pred kratkim že testirali s PCR metodo in so bili pozitivni ter bi morali biti v samoizolaciji. Prihajajo tudi taki, ki imajo očitne simptome covida-19 in bi se morali najprej javiti osebnemu zdravniku, ki bi jih po protokolu in navodilih pristojnih napotil na PCR test. Skoraj pri vseh teh so bili hitri testi pozitivni. Na testiranje prihajajo tudi posamezniki, ki so šele pred dnevi preboleli covid-19 in se jim ni potrebno testirati. Večina jih je bila na hitrem testu pozitivnih.

“Vse skupaj je zelo neodgovorno in s tem prihaja tudi do ogrožanja tako osebja, ki izvaja testiranje, kot tudi drugih čakajočih. Zaradi velike množice pa prihaja tudi do nezadovoljstva in ogorčenosti, celo verbalnih konfliktov, saj so morali precejšnje število občanov zavrniti, saj je testiranje predvideno le v določenem časovnem okviru,” je današnje dogajanje povzel namestnik poveljnika CZ Nova Gorica Simon Vendramin.


Najbolj brano