Pa saj ne gre samo za Lokve

Če vprašate Goričane, starejše od 40 let, kje so se naučili smučati, bo “vsak drugi” odgovoril - na Lokvah. Na stotine se jih je prvič prav tam v rosnih letih spuščalo po klancu. Mnogi s starši, mnogi na smučarskih tečajih, ki so jih organizirali po šolah. Ko so rasli, so presedlali na eno od treh vlečnic, vsaka pod še malce višjo strmino. Marsikdo se povsem živo spomni, kako je, nepredstavljivo za današnje čase, kot šolar s ski busom med počitnicami sam ali s prijatelji vsak dan romal na Lokve smučat, s paninom v nahrbtniku ali z dinarji za mineštro in čaj.

Lokve so bile svoj čas raj za sindikalni turizem, šolske športne dneve in zimske počitnice. In potem so slavni časi počasi, a zanesljivo začeli zamirati. Napredne ideje iz osemdesetih, da bi tam naredili center za priprave športnikov, se žal niso prijele in izjemna priložnost je šla po gobe. Hotel je dolgo životaril in se slednjič sesedel, cesta je postajala vse bolj luknjasta, pota številnih Goričanov so začela voditi povsod drugam. In hecno je bilo ves čas poslušati nenehno poudarjanje, kakšen biser in kako izjemna priložnost so Lokve. Mestna občina je v preteklosti naročila kupe strategij razvoja, da se je lahko potem na njih nabiral prah. Vmes je kupila vlečnico, ki je slednjič ni uspela niti pognati, saj zanjo ni dobila uporabnega dovoljenja. Med drugim je hotel, nekdanjo restavracijo Paradis in zemljišča pokupil Euroinvest in napovedal, da bo Lokve spremenil v butično eko vas. Ocenjena vrednost? Kakšnih 40 milijonov evrov. No, zgodilo se ni nič, Euroinvest, ki je imel prevelike apetite na preveč koncih, se je slednjič sesul in skupaj z njim lokvarski megaprojekt. Da občina ne bo vlagala, dokler ne bo konkretnega interesa s še bolj konkretnimi evri dokazal investitor, se je v minulem desetletju slišalo večkrat. Da se z domačini težko ali celo ne da delati, je bil večkrat priročen izgovor, ko ni bilo volje za akcijo. Da je pozimi na Lokvah tako ali tako malo snega, da se nima smisla ravno truditi, tudi. Medtem so na Lokvah bili ljudje, ki so se trudili, po korakih, po zmožnostih so kaj dodali. Ne vsi, ne vedno uspešno, pa vendar. V dolini pa so odločevalci čakali veleinvestitorje in reciklirali strategije, v katerih so mantrali, kako izjemna priložnost da so Lokve.

Lokve so bile dolgo ujetnice sanjarij, da bodo z enim zamahom postale destinacija. Ne bodo. Smiselna je organska rast, ki se zdaj nakazuje. S čim manj besedičenja in čim več dejanji.

Goričani z obeh strani meje seveda v vsem tem času ves čas zvesto hodijo na Lokve. Predvsem poleti, a ko je sneg, kot denimo letos, tudi pozimi. Nekaj je na privlačnosti teh Lokvah, kraju s kakšnimi 130 dušami, da se tja ob lepem vremenu nagnete tudi nekaj tisoč ljudi. Sčasoma je država popravila dobršen del ceste, občina kupila mini vlečnico, domačini so naredili krožno pot, dogajajo se prireditve in športna tekmovanja, urejeno je igrišče, pojavili so se novi gostinci z idejami in sodelujejo z domačini, uvedli so izposojo koles, s katerimi naj bi povezali planoto, in označili kolesarske poti. Čaka pa še ogromno dela. Predlogi, od plezalne stene, igrišča za odbojko do atletske steze in prenove središča, so na mizi. Nova oblast je polna načrtov, ki pa jih je treba šele potrditi z realizacijo.

Lokve so bile dolgo ujetnice sanjarij, da bodo z enim zamahom postale destinacija. Ne bodo. Pa saj ne gre le za Lokve. Kjer so čakali, da bo razvoj prinesel mega projekt, čakajo, kjer so medtem šli korak po koraku, žanjejo uspehe. Denimo na Sotočju, kjer se je začelo skromno, zdaj pa je top prizorišče, kjer je občina kupila Paradiso, ker je dozorel čas in je prišla priložnost. Primera, seveda na bistveno širši ravni, sta Posočje ali Brda: če bi tam 20 let le čakali na terme ... Lokve z vso planoto seveda lahko postanejo primorska Rogla, a če bo čim manj besedičenja in čim več konkretnih dejanj. Organska rast, ki se nakazuje, bo, če bo kontinuirana, z jasnimi cilji zavoda za turizem in občine in ravnovesjem med domačini, športniki in turisti, sčasoma ponudila priložnost tudi za širši preboj, od katerega bo imela veliko vsa Goriška.


Preberite še


Najbolj brano