Oljkarji iščejo dom

Te dni so v ZRS Koper prejeli težko pričakovano pismo iz Ljubljane o prostorih za njihov Inštitut za oljkarstvo. Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek in državni sekretar na šolskem ministrstvu Jure Gašparič jim sporočata, da je najboljša možnost v izolskih Livadah, od koder so se umaknili po usodnem požaru pred dobrimi tremi leti.

O prostorski problematiki Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper so včeraj govorili (z leve) dr. Milena Bučar Miklavčič, dr. Rado Pišot, Tomaž 
Može in dr. Maja Podgornik.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
O prostorski problematiki Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper so včeraj govorili (z leve) dr. Milena Bučar Miklavčič, dr. Rado Pišot, Tomaž Može in dr. Maja Podgornik.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Znanstveno raziskovalno središče Koper je po odhodu iz Univerze na Primorskem (UP) javni raziskovalni zavod. Združuje osem inštitutov. Najtrdnejši domicil v sredozemski Sloveniji ima Inštitut za oljkarstvo (IZO), ki opravlja nekaj nalog z javnimi pooblastili, tudi na podlagi zahtevne mednarodne akreditacije. Videti je bilo, da bo IZO s selitvijo v prvi stolpič v Livadah rešen prostorskih stisk. A se po letu 2017, ko jih je, še preden so bili dokončno preseljeni, prizadel hud požar, le še zapleta.

Včeraj so nerešeno prostorsko problematiko IZO osvetlili direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot, predsednik njegovega upravnega odbora Tomaž Može ter ključni osebi IZO, njegova predstojnica dr. Maja Podgornik in vodja laboratorija dr. Milena Bučar Miklavčič. Ponudbo države so ocenili za nedostojno in neustrezno po večletnem preigravanju drugih možnosti. Svoje stališče so naslonili na nedorečen odnos z UP in bojazen o neprimerno visoki najemnini za prostore v Izoli, ki bi lahko presegla prihodke IZO. “Kljub drugačnim zagotovilom je bila medresorska delovna skupina za začetek reševanja problemov s prostori ustanovljena šele leto dni po požaru,” je spomnil Pišot. Sanacija pa sploh še ni stekla. Država je sicer zagotovila denar, kar nekaj časa izbirala izvajalca, ta pa naj bi vendarle kmalu začel z delom.

Iz besed ključnih ljudi ZRS veje bojazen, da bodo sicer ustrezni prostori zanje lahko maček v žaklju zaradi nejasnih pogojev sodelovanja z UP, s katero so v marsikaterem pogledu na nasprotnih bregovih. “Pripravljeni smo iti v Livade, a ob hitrem in ustreznem dogovoru, ne pa z začetkom pogovorov šele po končani sanaciji,” je bil včeraj oster Pišot. Sedaj laboratorij deluje na rezervni lokaciji, ki ni ustrezna in je zaradi tega že vprašljiva nadaljnja akreditacija. Selitev stane več deset tisoč evrov, po njej pa sledi zahtevno in dolgotrajno umerjanje naprav, zato pride v poštev zgolj trajna rešitev, so bili včeraj dosledni sogovorniki na novinarski konferenci v Kopru. V Livade gredo, pravijo, če bodo imeli vpliv na sanacijo, da bodo prostori ustrezni za njihove naprave in če bo država prek univerze zagotovila primerno uporabnino. Najemnina ne pride v poštev, poudarjajo, ker je bil prvi stolpič v pomembni meri zgrajen z denarjem, pridobljenim na mednarodnih oljkarskih razpisih.


Najbolj brano