Največ je vrabcev, golobov in sivih vran

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo Ptice okoli nas želijo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Katere ptice najpogosteje obiskujejo naša naselja, bo tudi letos 
pokazala akcija Ptice okoli nas.
Katere ptice najpogosteje obiskujejo naša naselja, bo tudi letos pokazala akcija Ptice okoli nas.  

SLOVENIJA > Lani so skupaj opazili več kot 17.000 ptic, ki so pripadale 62 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, domači golobi in sive vrane. V akciji je sodelovalo 1027 opazovalcev.

Akcija opazovanja ptic bo letos v tednu od ponedeljka 25. do nedelje 31. januarja. “Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst smo pripravili letak s fotografijami ptic,” pojasnjujejo na Doppsu. Več informacij o akciji, opozarjajo, je na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

Danes priprava na akcijo

Danes, 20. januarja, ob 18. uri, bo spletno predavanje Ptice okoli nas. Predavatelj Tilen Basle, varstveni ornitolog Doppsa, bo predstavil pogostejše vrste ptic okoli naših domov in pravilno hranjenje ptic pozimi. Predavanje bo na facebook strani ptice DOPPS ali prek Zooma (prijave na tilen.basle@dopps.si).

Siničke so zvesti spremljevalci naših bivalnih okolij. (Foto: Tilen Basle)

In kako naj udeleženci akcije ravnajo? “Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek,” sporočajo. Sodelujoči opažanja sporočijo do konca februarja preko spletnega obrazca na spletni strani Doppsa ali pa pošlje izpolnjen letak na naslov: DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.

“S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja,” sklenejo na Doppsu.


Najbolj brano