Gradbinci skoraj imuni na virus

V obdobju, ko delo v marsikateri dejavnosti zaradi epidemije še naprej stoji, je na gradbiščih kar živahno. Gradnja na njih je v večini primerov za kratek čas zastala le v spomladanskem valu epidemije in od božiča do prvega tedna v januarju, ko ni bilo dovoljeno graditi na nenaseljenih gradbiščih za fizične osebe oziroma so bili gradbeni delavci na kolektivnih dopustih. Sicer pa gradbincem dela ni manjkalo in jim ga niti v prihodnje, vsaj v letošnjem letu, ne bo. Izjeme potrjujejo pravilo.

Infrastrukturni projekti na cestah in železnicah, ki jih načrtuje država, imajo za gradbena podjetja, specializirana za to področje dela, pomirjevalen učinek, saj zagotavljajo, da se bo gradilo in ne bodo obstali praznih rok. Proračun za prometne naložbe je letos rekorden, saj prvič presega milijardo evrov. In čas, glede na razmere, ne bi mogel biti bolj primeren za krepitev prometne infrastrukture. Tudi na področju stanovanjske gradnje se premika. In med Slovenci, ki imajo na bankah in doma, v nogavicah, kar precej prihrankov, je veliko takšnih, ki se zaradi aktualnih razmer bojijo padca vrednosti evra in že kupujejo nepremičnine in jih še bodo, da bi ohranili vrednost svojega premoženja.

Gradbincem dela ni manjkalo in jim ga tudi v prihodnje, vsaj v letošnjem letu, ne bo. Izjeme potrjujejo pravilo.

Manjši gradbinci so zadovoljni, da imajo še delo, kar v teh časih ni samoumevno, in za zdaj jim tudi v tem letu še dobro kaže, saj nadaljujejo z izvajanjem že dogovorjenih projektov. Marsikaj so v času korone postorili tudi zato, ker so bili ljudje več doma, na čakanju, in so videli, da bi bilo treba nujno obnoviti streho ali fasado, zamenjati okna ... Pa še čas, ki ga običajno vedno zmanjkuje, so imeli za to.

Ker je gradbeništvo neločljivo povezano z ostalimi panogami, se tudi gradbinci bojijo posledic aktualne krize. Če bo ta še trajala, pomeni, da bodo v dejavnostih, ki so najbolj na udaru, črtali naložbe, zamrznili načrtovane novogradnje, prizidke, obnove, kar bi se oziroma se v določeni meri tudi zagotovo bo poznalo. Zato tudi gradbinci upajo, da bo življenje čim prej spet normalno steklo in bo na gradbiščih spet dovolj le običajna zaščitna oprema, ne pa tudi maska. In nenazadnje, da bodo lahko po delu skupaj s sodelavci zasluženo pivo spili v lokalu, kot ljudje, ne pa, pozorni na ohranjanje varne razdalje, na parkirišču pred trgovino.


Preberite še


Najbolj brano