Poslanec Gregor Perič: “Dilema zgolj Janša ali predčasne volitve”

Eden od tarče podpornikov Koalicije ustavnega loka, ki s konstruktivno nezaupnico za novega mandatarja predlaga Karla Erjavca, je tudi član SMC Gregor Perič. Poslanec iz Izole pravi, da nezaupnice ne bo podprl, ker stranke, ki so jo vložile, nimajo njegovega zaupanja.

Gregor Perič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gregor Perič Foto: Zdravko Primožič/FPA

Kako boste glasovali ob predlogu konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše?

“Moja odločitev je jasna, zavezuje me tudi sklep sveta stranke, kjer smo se odločili, da Karla Erjavca ne podpremo za mandatarja. Ustava nam poslancem nalaga, da se odločamo po svoji vesti, zato sem se zelo veliko ukvarjal s tem vprašanjem, s tehtanjem ene in druge opcije. Moja ocena je, da se v primeru izglasovanja Erjavca za mandatarja ta zgodba ne bo izoblikovala v novo vlado. Ker se bodo zadeve zalomile že, ko bo potrebno potrjevati ministre.”

“Moja ocena je, da se v primeru izglasovanja Erjavca za mandatarja ta zgodba ne bo izoblikovala v novo vlado.”

Zaupanje je porušeno, odnosi so skrhani

Kandidat za mandatarja Karl Erjavec vam torej ne vzbuja zaupanja?

“Trenutno je politična situacija tako napeta oziroma so odnosi skrhani do te mere, da je zaupanje med partnerji, zlasti v levi sredini, porušeno. Vsem besedam, ki so bile izrečene, ne verjamem. Kul je že večkrat napovedal, da ima dovolj glasov, pa da bo Damijan zagotovo izvoljen, nato so izbrali drugega kandidata ... Vedeti moramo, da je pred enajstimi meseci vlada Marjana Šarca ugasnila predvsem zato, ker so bili odnosi med partnerji prenapeti, zaupanje pa je bilo porušeno. To se ni zgodilo čez noč in pripisati krivdo samo enemu koalicijskemu partnerju bi bilo napačno, bilo je precej 'kolektivnega dela'. Mene je najbolj motilo, da so se dogajali številni procesi vpletanja v stranke od zunaj. Eden od teh je bil umikanje Mira Cerarja in delanje prostora za novo predsednico, Ksenijo Klampfer, ki se je kasneje znašla v LMŠ. V Desusu se je odvijal isti proces, ki je na vrh stranke pripeljal Aleksandro Pivec. To mi je dalo veliko misliti, stranke pa je močno pretreslo. Bilo je ogromno blefiranja in tako težko verjameš v iskre-nost.”

“Na posameznika sistematično, skozi daljše časovno obdobje, vršijo psihološki pritisk. Nisem pričakoval, da se bodo ljudje iz levosredinske opcije spustili na povsem oseben nivo.”

V kakšni fazi so poskusi sodelovanja in povezovanja leve sredine?

“Mi smo dali veliko pobud v tej smeri, ker se zavedamo, da se mora sredina konsolidirati. Tudi po padcu Šarčeve vlade je bilo veliko poskusov, da bi se na novo sestavili znotraj leve sredine, pa je tedaj prišlo do predloga o tehnični vladi. Obžalujem, da ni bilo ne volje ne želje , da bi se usedli za skupno mizo, v Levici in LMŠ temu niso bili naklonjeni. Pri zadnjem poskusu z Desusom smo v obeh poslanskih skupinah videli dodatno vrednost povezovanja, a je Erjavec po izvolitvi za predsednika zavzel stališče, da se bomo o okrepljenem sodelovanju pogovarjali po tem, ko bo izvoljen za predsednika vlade. Verjamem pa poslancem Desusa, da je bil dogovor z Erjavcem pred izvolitvijo za predsednika stranke povsem drugačen kot tisto, za kar se je zavzel po izvolitvi. Od tod tudi veliko nezadovoljstva pri poslancih Desusa.“

Predlagatelji nezaupnice zavračajo dialog

Kako komentirate vsebino predloga o konstruktivni nezaupnici?

“Ta nezaupnica skuša predvsem izkoristiti psihološki moment zdravstvene krize. So še drugi argumenti, a predvsem vidim zelo globoko pomanjkanje želje po političnem dialogu, kaj šele kompromisu. Zavračanje dialoga kot takega pa je izjemno slabo za našo družbo. Sam sem opazil, da je aktivnost opozicije dobila pospešek v trenutku, ko je Slovenija dobila obljubljenih deset milijard evrov iz EU za okrevanje po epidemiji. Določene poteze predsednika vlade so sicer presenetile vse. Ni skrivnost, da sta z madžarskim predsednikom Orbanom zaveznika, spremenili so se odnosi z drugimi sosedami. Ne dajem večjega poudarka na dnevne medijske spine, a zagotovo je del mednarodnega prostora postal veliko bolj pozoren na Slovenijo, kar niti ni slabo. Tudi če bo prišlo do kakršnihkoli odklonov, ki so slabi za našo demokracijo, bodo deležni zelo hitrih odzivov. Zagotovo smo stranke v tej koaliciji različne, izhajamo iz različnih vrednostih podlag, ampak marsikaj se da tudi dogovorit. Marsikaj v SMC nas moti glede SDS in obratno. Veliko očitkov je bilo glede kadrovanja. Vsakič, ko se zamenja vlada, se določen del ljudi, ki so vezani na zaupanje, mora zavedati, da jih je tja nastavila politika in zato jih lahko politika tudi odstavi. V tem ne vidim nobene drame, tudi veliko posameznikov, ki jih je SMC postavila, je po nastopu Šarčeve vlade moralo oditi.”

Izpostavili ste že, da ste poslanci SMC podvrženi grožnjam in pritiskom, da bi podprli koalicijo Kul. Na kakšen način izvajajo te pritiske?

“Določene aktivnosti niti ne želim omenjati, saj so me ljudje, ki so bili vpleteni, prosili, da jih ne izpostavljam. Na posameznika sistematično, skozi daljše časovno obdobje, vršijo psihološki pritisk. Pošiljajo mejle, puščajo sporočila na družbenih omrežjih in skupinah na spletu, kjer se pojavlja tvoja predelana fotografija v žaljivo obliko ... Ko preverim avtorje ali administratorje teh zapisov, se takoj vidi, iz katere stranke so. Nisem pričakoval, da se bodo ljudje iz levosredinske opcije spustili na povsem oseben nivo. Širi se negativno vzdušje, sledijo sporočila na službeni mejl, od vprašanj, žalitev, groženj in podobno. Te zadeve se stopnjujejo, podobno kot žaljivi plakati, najprej pred hišo mojih staršev, nato po Izoli, pa po Ljubljani. To ne vpliva samo name, temveč tudi na moje socialno okolje, na bližnje, prijatelje ... Gre za neke prefinjene pristope. Drugi del pritiskov pa predstavljajo razna povabila na srečanja ali pogovore od ljudi, ki jim ne pripisuješ pripadnosti nobeni politični opciji, nakar ti posredujejo sporočilo, kaj bi bilo potrebno narediti. Ali pa posredna sporočila, da bodo prišle v javnost podrobnosti o nas, ki si jih ne želimo.”

Ali obstaja kakšna možnost, da boste do glasovanja spremenili vašo odločitev?

“Človek ne more nikoli vedeti, ampak sam pri sebi sem razčistil, kakšno vlado potrebujemo v tem trenutku. Potrebujemo vlado, ki se bo znala odločati hitro. Izkušnje iz prejšnje vlade, ko smo vladali, ne da bi vladali, ne želimo ponoviti. Več kot je partnerjev, teže je vladati. Ocenjujem, da je v tem trenutku aktualna vlada najboljši kompromis. Vse alternative, ki so na voljo, bi se izkazale kot disfunkcionalne, razen če se odločimo za predčasne volitve. Ampak potem moramo vedeti, da se odločamo za volitve.”


Najbolj brano