Lanišek se je že videl na samem vrhu

Po četrtem mestu na sobotni ekipni tekmi so se danes slovenski smučarji skakalci po zaslugi Anžeta Laniška povzpeli na zmagovalni oder.

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (145 točk) vodi prvi 
seriji posamične tekme za svetovni pokal v poljskih Zakopanah.  Foto: STA
Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (145 točk) vodi prvi seriji posamične tekme za svetovni pokal v poljskih Zakopanah.  Foto: STA

ZAKOPANE > Tudi skakalni center v Zakopanah je bil konec tedna videti nenavaden. Ne zaradi obilne snežne odeje, ki tudi v tem delu Poljske v zadnjih letih ni več običajen zimski pojav, temveč predvsem zaradi odsotnosti množice navijačev od izteka do vrha skakalnice. V tem mirnem okolju so jo tokrat slabše odnesli prav domači idoli. V soboto so za malo ostali brez zmage v ekipni tekmi, danes pa brez predstavnika med prvimi tremi posamične tekme. Na koncu sta si mesti zamenjala Norvežan Marius Lindvik, drugi po prvi seriji, in naš Anže Lanišek, ki je vodil po polovici tekme. V finalu mu je sicer uspel dolg skok, vendar so mu prvo zmago v svetovnem pokalu v karieri odnesle malenkosti. Tretji je bil še en Norvežan, Robert Johansson. Lanišek je v prvi seriji pristal pri 133,5 metra. Skok ni bil med najdaljšimi, a je imel ob tem slabe vetrovne razmere, kar ga je popeljalo na sam vrh pred oba Norvežana, ki sta mu na koncu delala družbo na zmagovalnih stopničkah.

V drugi seriji je Domžalčan zdržal pritisk, kar mu doslej že nekajkrat ni uspelo. Tudi na začetku sezone je vodil v Visli, nato pa zdrsnil na šesto mesto. Lindvik je v finalu skočil 145,5 metra, Lanišek pa je s 143,5 metra zaostal vsega za 2,3 točke, potem ko je le s težavo zaradi dolge daljave v nesteptanem snegu napravil telemark, zaradi česar so mu sodniki prisodili ocene med 17 in 18,5. “Lahko sem samo zadovoljen. Morda je le malce grenkega priokusa, ker sem res mislil, da sem že zmagal, a nič ni odločeno, dokler se ne ustaviš,” je povedal Lanišek.

V finalu se je izkazal tudi Domen Prevc z osmim mestom in v obeh serijah prikazal stabilno skakanje. Tilen Bartol je bil z 12. mestom najboljši v tej sezoni. V finalu je s 140 metri pridobil enajst mest, potem ko je bil po polovici preizkušnje 23. Žiga Jelar je v drugi seriji izgubil eno mesto in bil 22. Dve mesti za njim je bil Cene Prevc, ki je bil po prvi seriji 15. Slabše se je odrezala vodilna trojica v svetovnem pokalu. Zaradi kritik na Stochov račun in jeznega odziva poljskih navijačev je Norvežan Halvor Egner Granerud celo razmišljal, da bi izpustil tekmo, a je prišel in jo končal šele na 23. mestu, Nemec Marcus Eisenbichler je bil osmi, Kamil Stoch pa šele enajsti.

Na sobotni ekipni tekmi so presenetljivo slavili Avstrijci. Poljaki so bili favoriti, a so zmago izgubili v zadnjih dveh skokih. Najprej je slabo skočil Andrzej Stekala in Avstrijci so povedli za pičle 3,2 točke. Dawid Kubacki se je nato bolje odrezal, a je bil Daniel Huber s 135 metri dovolj dolg, da so Avstrijci zadržali minimalno prednost. Tretji so bili Norvežani. Slovenska četverica je po polovici tekme zasedala peto mesto, po napaki Japoncev v zadnjem skoku, pa osvojila četrto mesto .


Najbolj brano