V novi številki Primorskih novic preberite

Leta 1947 so v Postojni ustanovili prvo prometno policijo na Primorskem, v ponedeljek njenih zadnjih šest policistov odhaja v službo v Koper. Prometni policisti upajo, da bo prvo enoto uspešno nadomestila avtocestna policija. V bistvu se iz Postojne tudi umikajo zato, da bodo lahko stavbo uredili za upravo nove avtocestne policije.

Oskar Komac in Andrej Berginc, patrulja postojnske prometne 
policije s policijsko alfo leta 1967 na Lomu.
Oskar Komac in Andrej Berginc, patrulja postojnske prometne policije s policijsko alfo leta 1967 na Lomu. 

Karl Erjavec pod predlogom konstruktivne nezaupnice zbral 42 podpisov

Kandidat za mandatarja koalicije Kul Karl Erjavec je uspel zbrati 42 in ne 43 podpisov pod predlogom konstruktivne nezaupnice. Podpis mu je odrekel poslanec Desusa Branko Simonovič, ki v besedilu konstruktivne nezaupnice vidi kritiko dela lastne stranke. Erjavec je vseeno prepričan, da konstruktivna nezaupnica lahko uspe. Podpise zanjo so dali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in Desusa.

Prepoved prehitevanja - nuja ali potuha zaostalosti?

Je prepoved prehitevanja za tovornjake na avtocesti od Šentilja do Kopra pametna rešitev ali le reševanje zadrege zaradi preozke avtoceste? Večina laične javnosti meni, da gre za slednje, politika in Dars pa menita, da bo prepoved prinesla veliko koristi. Vozniki tovornjakov so glede ustreznosti rešitve skeptični, o tretjem pasu medtem ne duha ne sluha.

Po epidemiji bo turizem na podeželju dobil še večji zagon

Virus je sredi oktobra zaprl tudi turistične kmetije, gostov od tedaj niso videli niti v osmicah, v vinotočih in vinskih kleteh, za katere sta jesen in zima najboljše obdobje za zaslužek. A epidemija je po drugi strani priložnost za turizem na podeželju. Ljudje bodo še bolj iskali sprostitev v naravi, odmaknjene kraje brez gneče in domačnost, so ugotavljali udeleženci virtualnega posveta, ki ga je pripravila portoroška Turistica.

Na Pomjanu so dobili razgledno ploščad

V bližini pokopališča na Pomjanu so uredili razgledno ploščad s pogledom na Koprski in Tržaški zaliv. Gre za naložbo pod okriljem participativnega proračuna, ki so jo izglasovali krajani na predlog Turistično kulturno športnega društva Pomjan.

Domačini negodujejo nad obnovo kalov s folijo, a stroka miri

V središču Matavuna obnavljajo star kal. Ob tem se med nekaterimi domačini in stroko krešejo mnenja. Prvi zavračajo obnovo s polaganjem geomembrane pod glineno plast, ker da se s tem uniči izvirno tehniko gradnje kala, stroka pa zagovarja obnovo, prilagojeno današnji rabi kala. Ta ni več napajališče živine, ampak naravni biotop.

V šempetrski bolnišnici naj bi se razmere stabilizirale

Iz šempetrske bolnišnice so okuženo osebo sredi tedna poslali na zdravljenje v Izolo, ker so zmogljivosti na covid oddelku zasedene. To je ustaljena praksa, na enak način so lani v Šempetru nudili pomoč drugim zavodom. In izbruh okužbe znotraj zavoda so omejili. Bo čez teden dni tudi pregledov spet več?

Šla sta na dopust in končala v priporu

Med več kot 120 prevozniki in vodiči prebežnikov, ki so jih lani ovadili policisti s koprske uprave, sta se znašla tudi mlada Francozinja in njen mož, doma s Kosova. Mož je priznal, ženska pa je na sodišču v solzah zatrjevala, da o Turkinjah, ki sta se znašli v njunem avtu, ni vedela ničesar. Prevoznika iz Ukrajine pa so pred kratkim obsodili na več kot štiri leta zapora.

Tržaški filmski festival bo med 21. in 30. januarjem prvič izključno spleten

Da bo 32. Tržaški filmski festival drugačen, je bilo organizatorjem jasno že marca, ko so se lotili priprav. Pandemija je bila takrat sicer šele v povojih in živo je bilo upanje, da jo bo poletje spodilo. Čas je pokazal, da se je ne bomo zlahka znebili, zato je bilo treba sprejeti izziv in festival v celoti prenesti na splet.

Meta Hrovat napada lanski bron

Veleslalomistke smučarskega svetovnega pokala se bodo za mariborsko Zlato lisico, ki jo je na Gorenjsko pregnala odjuga, jutri in v nedeljo borile v Kranjski Gori. Domačinka Meta Hrovat bo napadala lanski bron, na startu pa bosta tudi Novogoričanka Ana Bucik in Ajdovka Andreja Slokar.

Mitja Viler: “Dobro se počutim. Kaj pa mi manjka doma?”

Novoletno darilo koprskim navijačem. Tako so v FC Koper predstavili vrnitev enega od izgubljenih sinov Mitje Vilerja, ki se je pri 34 letih in več kot desetletju igranja za Maribor, s katerim je spisal najlepše strani 60-letne zgodovine kluba, odločil za vrnitev v matični dres, tako kot pred njim že Aleksander Rajčević.

V morju najraje zaplavata pozimi

Prelep zimski dan na izolskem Svetilniku. Sprehajalci se v bundah in kapah nastavljajo sončnim žarkom in nejeverno pogledujejo proti klopci, kamor Ana Lončar in Ewa W. Bonin odlagata svoja oblačila. Slečeta se do kopalk in se meni nič tebi nič predata objemu morja. Kot da voda ne bi imela vsega deset stopinj Celzija, sproščeno zaplavata proti glavnemu izolskemu pomolu. Na obalo se sliši njuno klepetanje in smeh. Ko po petnajstih minutah prideta iz vode, sta kot prerojeni. “Zimsko plavanje je nekaj najboljšega, kar si lahko človek zamisli,” sta navdušeni Izolanki.

Brezmejno goriško pivo

Novogoriška pivovarna Reservoir Dogs in goriška pivovarna Antica Contea, sta za razglasitev obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 skupaj zvarili posebno brezmejno pivo Goborderless. Do leta 2025 in v letu prestolovanja nameravajo zvariti še več različnih piv, tudi v sodelovanju z drugimi evropskimi pivovarnami. Tako bodo na svoj način zaznamovati dogajanje v okviru EPK.


Najbolj brano