Simonovič Erjavcu skazil novinarsko konferenco

Kandidat za mandatarja koalicije Kul Karl Erjavec je uspel zbrati 42 in ne 43 podpisov pod predlogom konstruktivne nezaupnice. Podpis mu je odrekel poslanec Desusa Branko Simonovič, ki besedilo konstruktivne nezaupnice bere kot kritiko delovanja lastne stranke. Erjavec je vseeno prepričan, da konstruktivna nezaupnica lahko uspe. Podpise zanjo so dali poslanci LMŠ, SD, SAB, Levice in trije od petih poslancev Desusa.

Branko Simonovič (levo) in Karl Erjavec sta dolgoletna tesna  
sodelavca, a zdaj sta se znašla na različnih bregovih.
Branko Simonovič (levo) in Karl Erjavec sta dolgoletna tesna sodelavca, a zdaj sta se znašla na različnih bregovih. 

LJUBLJANA > “Nočemo rušiti vlade, temveč želimo ustaviti rušenje države,” je predsednik Desusa in kandidat koalicije Kul za mandatarja Karl Erjavec povedal po vložitvi predloga za konstruktivno nezaupnico.

Nezaupnica stranki Desus

Pred mikrofone je v družbi predsednikov strank LMŠ, SD, Levica in SAB stopil skoraj dve uri pozneje, kot so napovedali. Zavleklo se je zaradi težav, na katere je Erjavec naletel v svoji stranki. Poslanec Branko Simonovič se tudi danes, ko je prebral besedilo konstruktivne nezaupnice, ni hotel podpisati pod njo. Večji del besedila po njegovi oceni govori o codivu-19 in neučinkovitosti vladnih ukrepov. “Dokler nismo šli iz vlade, je bil Tomaž Gantar minister za zdravje in ti ukrepi sodijo v njegov resor. To bo pomenilo, da bo veliko razprave tako o Gantarju kot o nezaupnici Desusu. Na to nisem mogel pristati,” nam je razloge za zavrnitev podpisa strnil danes. To je Simonovič obrazložil tudi v pisnem sporočilu za javnost, kjer pa ni razkril, kako bo glasoval. “Glasovanje je tajno in marsikaj se sliši po kuloarjih. Tudi to, da imajo tisti, ki so dali podpise, svoje takšno ali drugačno mnenje. Zaskrbljen sem, kako nekateri z lahkoto dajo podpise, ne da bi sploh prebrali besedilo. Gospod Erjavec je rekel, da je nezaupnico pisal čez noč,” nam je še povedal izolski poslanec.

Danes so se pojavili namigi, da naj bi se Simonovič znašel pod pritiski zaradi domnevnih dolgov svojega sina. “Za nobene dolgove ne gre. To so spini, da ne rečem še kaj drugega,” je zavrnil govorice in poudaril, da njegova odločitev nikakor ni povezana z njegovo družino.

Pri Desusu od začetka
Poslanec Branko Simonovič je z odtegnitvijo podpisa pod konstruktivno nezaupnico samo delno presenetil. Za izkušenega politika iz Izole je to sicer prvi mandat v državnem zboru, a hkrati je že nekaj desetletij prisoten tako v lokalni politiki kot v stranki Desus. Vanjo je vstopil že leta 1994, desetletje pred Karlom Erjavcem. Nekaj mandatov je bil občinski svetnik v Izoli, v zadnjem mandatu Brede Pečan in v prvem mandatu Igorja Kolenca (oba Socialni demokrati) pa je bil nepoklicni podžupan. V Istri ga sicer poznajo kot “skoraj večnega” direktorja Hotela Delfin. Vodil ga je 20 let in poskrbel za njegovo obnovo in razvoj. Leta 2013 se je upokojil in se še bolj resno lotil politike. Najprej je prevzel mesto generalnega sekretarja Desusa, ki ga je opravljal nepoklicno, torej je bil desna roka tedanjega predsednika stranke Erjavca. Naslednje leto se je v volilni tekmi za izolskega župana presenetljivo uvrstil v drugi krog, župan Kolenc, s katerim je bil do tedaj v zavezništvu, pa ga je “za nagrado” izgnal v opozicijo. Na zadnjih volitvah je dosegel najboljši rezultat med Desusovci na Primorskem. Tudi zato, ker velja za nekonfliktnega politika, je bil že na začetku mandata izvoljen za podpredsednika DZ, aktivno je tudi podpiral vlado Marjana Šarca. 67-letni Simonovič, po izobrazbi univerzitetni dipl. ekonomist, je ta položaj zadržal tudi po oblikovanju nove vladne koalicije. Pred tem je bil med tistimi, ki so podprli Aleksandro Pivec v boju za predsedniško mesto Desusa proti dolgoletnemu predsedniku Erjavcu, a se je kasneje, po odmevnih aferah, z drugimi poslanci upokojenske stranke zavzel za odhod Pivčeve. DES

Testiranje poslancev

Erjavec je bil nad Simonovičevo odločitvijo “neprijetno presenečen”, meni pa, da za njo stoji kaj drugega kot besedilo nezaupnice, saj da je tisti del, ki se zdi Simonoviču sporen, pregledal tudi Gantar.

Nezaupnica Janezu Janši očita kršenje temeljnih načel ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svobode medijev. Vlagatelji nezaupnice so prepričani, da je Janša z nepremišljenimi potezami ogrozil ugled Slovenije v Evropski uniji in svetu. Tretji očitek pa je, da se vlada pod Janševim vodstvom ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covid-19 in je Slovenijo privedla v vrh svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev.

Če jim bo uspelo sestaviti vlado, to ne bo vlada Karla Erjavca, ampak vlada ljudi, ki želijo, da se Slovenija vrne na pravo pot, je napovedal Erjavec. Če jim ne bo uspelo, pa se morajo stranke na levi sredini tesneje povezati za nastop na naslednjih volitvah: “Če ne bomo končali te črne zgodbe prihodnji teden, sem prepričan, da jo bomo na naslednjih volitvah.”

Predsedniki strank koalicije Kul so zadovoljni, da gredo v tej zgodbi do konca. “Glasovanje bo pokazalo, kdo je za obstoječe stanje in kdo je za to, da se država vrne v normalne tirnice,” je ocenil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Tanja Fajon (SD) dogajanje vidi kod odgovorno delovanje opozicije: “Skrbi me, če se bomo čez leto in pol zbudili v državi, v kateri nas bo strah.” Po besedah Luke Mesca (Levica) bo glasovanje test, na katerem se bo moral vsak poslanec vprašati, ali v prsih sliši svojo vest ali politično kariero. Da se morajo glave zlasti v Desusu ohladiti in da je lahko rezultat na glasovanju drugačen, pa meni Alenka Bratušek (SAB).

Da bi konstruktivna nezaupnica uspela, bi moralo zanjo glasovati 46 poslancev. V Kulu računajo na del poslancev SMC. Današnjim vnovičnim zapletom se je posmehnil Igor Zorčič, predsednik državnega zbora iz vrst SMC: “Več mesecev se pritiska na SMC, češ samo 'od vas je odvisno'. Ampak današnja tiskovka zgovorno priča, kje je problem.”

V Ljubljani so se danes pojavili plakati, na katerih so poslanci SMC izenačeni s poslanci SDS, v slovenski Istri pa plakati, kjer je ob njihovih obrazih in obrazu Simonoviča tudi nacistična svastika. Simonovič je napovedal, da bo plakat prijavil policiji, enako pa tudi zapis na twitter profilu Anonymous Slovenia, kjer so poslancu očitali, da je izdal svoj narod, in dodali, da “se bo cvrl v peklu, glede na EMŠO relativno kmalu.”


Najbolj brano