Na vse ali nič

Kandidat za mandatarja Karl Erjavec ob današnji vložitvi predloga za glasovanje o konstruktivni nezaupnici vladi pred kamere ni mogel stopiti zmagoslavno. Njegova zagotovila, da ima podpise štirih od petih poslancev poslanske skupine Desus, so se namreč izkazala za - neresnična.

Izolski poslanec Branko Simonovič ni prispeval podpisa. Sicer ni razkril, kako se bo odločil v sredo ali četrtek, ko naj bi državni zbor končno glasoval o konstruktivni nezaupnici, vedeti pa je dal, v kakšnih precepih so se znašli poslanci Desusa po vrnitvi Erjavca in po takojšnjem odhodu stranke iz Janševe koalicije. Kritizirati vse, kar je Janševa vlada pri soočenju z epidemijo covida-19 naredila od marca naprej, je pljuvanje v lastno skledo, je opozoril Simonovič.

Enačba, po kateri bi na tajnem glasovanju dobili 46 glasov, se bo reševala do trenutka, ko bodo šli poslanci v volilne kabine.

Stranka Desus je v času soočanja z epidemijo večino časa imela zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, najbolj pristojnega in odgovornega za reševanje aktualne zdravstvene krize. Dva ministra te stranke - kar koli že se je v njej dogajalo v minulem letu - sta dvigovala roko za odločitve, ki jih je sprejemala vlada.

Erjavec ne razume, čemu nasprotuje Simonovič, saj da je pri pisanju tistega dela konstruktivne nezaupnice, ki se nanaša na kritiziranje vladnih ukrepov glede covida-19, sodeloval - Gantar. Dvakrat smo danes od partnerjev, ki zdaj podpirajo Erjavca, slišali tudi kritiko na račun Janševe vlade zaradi sklenitve pogodbe za nakup hitrih testov od instagram fantov s sumljivimi poslovnimi ozadji. Spomnimo, da je to pogodbo podpisal - Gantar. Znano je, da imajo volilci kratek spomin, ampak tako kratkega pa morda vseeno ne.

Kakor koli, pod predlogom za glasovanje o nezaupnici je le 42 podpisov. Enačba, po kateri bi na tajnem glasovanju dobili 46 glasov, se bo reševala do trenutka, ko bodo šli poslanci v volilne kabine. Predlagatelji bolj kot o uspehu nezaupnice govorijo o lakmusovem papirju, ki bo pokazal, kje je kdo od poslancev.

Opozicija, ki je zbrana v Kulu, tudi ob neuspehu ne bi izgubila veliko; svojim volilcem bi lahko rekla, da je naredila vse. Kaj pa Desus? Zakaj se je Erjavec sploh odločil za tako tvegano igro mimo poslancev svoje stranke? Ko se je decembra vrnil, so ankete Desus uvrščale pod parlamentarni prag. Nekaj je moral narediti in očitno se je odločil za igro na vse ali nič.


Preberite še


Najbolj brano