Zlata plaketa JSKD Zlatku Kaučiču

Zlatko Kaučič, Bric, izjemen tolkalec in ustvarjalec mednarodnega slovesa, zadnji desetletji pa tudi nekonvencionalen, uspešen pedagog, ki od svojih učencev pričakuje predvsem odprtost, neomejenost, a tudi trdo delo, je nagradam danes dodal še zlato plaketo JSKD za življenjsko delo.

Letošnji prejemnik zlate plakete JSKD za življenjsko delo je 
glasbenik Zlatko Kaučič.  Foto: Maja Pertič Gombač
Letošnji prejemnik zlate plakete JSKD za življenjsko delo je glasbenik Zlatko Kaučič.  Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA, BRDA > Niti še mesec ni naokoli, kar smo na teh straneh predstavljali ploščo Zlatka Kaučiča in zasedbe Kombo D, najmlajših glasbenikov, ki pod njegovim mentorstvom ustvarjajo v njegovem kulturnem društvu Zvočni izviri. Danes pa smo Kaučiča ponovno poklicali v Brda, da bi mu čestitali za zlato plaketo za življenjsko delo, ki ga je Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) letos namenil prav njemu. Povedal je, da je zlata plaketa presenečenje, saj so ga z novogoriške enote JSKD že več let predlagali, a je zelo hvaležen komisiji, ki se je odločila zanj. “Zahvalil pa bi se predvsem učencem, ki so mi stali ob strani, poslušali moje zamisli, da smo lahko skupaj spravili na ta svet več odličnih projektov, ki so jih recenzirali tudi v tujini, kakršen je bil denimo Zvočna polja za T. S. z orkestrom Rara roža, posvečen novinarju RTV Tomažu Simonu,” je dejal Kaučič in poudaril, da gre za njihovo skupno delo. “Nagrado zato delim s svojimi učenci, ki verjamemo v moje ideje in znanje, a tudi v strogost, ker glasba ni nekaj, ob čemer se samo smeješ, glasba je tudi trpljenje, jok, nezadovoljstvo, razočaranje ... kup elementov na poti. Vse to je del ustvarjalnega procesa.”

Odprtost je nuja

Njegovo delo in pričakovanja najbolje opiše beseda odprtost: “Kar je bil večni problem. Zato to nagrado delim tudi s človekom, ki nam je ponudil priložnost. To je Boleslav Simoniti, nekdanji predsednik ZKD Nova Gorica. Leta 2002 si je drznil pokazati, da ob pevskih zborih, godbah in drugem, kar sodi v ljubiteljsko kulturo, obstaja še kaj drugega. Taki ljudje so ključni v naši državi! Osebe, ki ti dopustijo delati drugačno glasbo; čeprav mi je smešno reči drugačno, zame je to normalna glasba. Boleslav Simoniti je zame narodni heroj! Ponudil mi je možnost ustvarjanja z mladimi, ki so za časa, ko sem jih spoznal, povečini brezciljno letali okrog. Začeli smo ustvarjati in rezultati so neizbrisni,” je zadovoljen glasbenik, ki upa, da bodo mladi ustvarjalno štafeto predali naprej. “Da ne bo prostora obvladovala zgodba Romane Tomc, da je treba vso glasbo, ki je ljudje ne razumejo, izločiti,” se je spomnil bloga desne političarke, ki ga je razbesnil. “Sem mislil, da smo leta 1940, ko so iskali Jude in vse drugačne, da bi jih eliminirali. Mladi glasbeniki pa po drugi strani morajo sami nadaljevati zgodbo, ki smo jo skupaj začeli. To je bitka,” je dejal neumorni ustvarjalec, ki ima tudi sam v več kot 40 letih kariere za sabo veliko borb in vaj iz preskakovanja polen pod nogami. Nenazadnje tudi z JSKD, kjer so mu v preteklosti večkrat dali vedeti, da ne sodi v njihov krog. Vztrajnost je obrodila sadove, grenak priokus iz preteklosti prekrivajo zadovoljstva z mladimi soborci: “Seveda je zdaj veliko bolje, izdali smo osem plošč in dobili veliko odličnih recenzij doma in v tujini.”

Še štiri srebrne plakete in zlati znak JSKD
Srebrne plakete prejmejo predana kulturnika na avstrijskem Koroškem Rosina Katz-Logar in Lenart Katz, filmski ustvarjalec Franc Kopič, soustanoviteljica in predsednica KD nemško govorečih žena Mostovi Maribor Veronika Haring in zborovska dirigentka Helena Fojkar Zupančič, zlati znak pa zborovska dirigentka Jerica Bukovec.

Po drugi strani te dni tudi sam zelo občuti pomanjkanje ustvarjalnega druženja: “Smo v ničemur. Vsi smo v karanteni, v čakanju na boljše čase ... Vsi v kulturi smo v nizkem startu, zlasti glasbeniki, ki smo potegnili najkrajšo.” A bega ga vprašanje: “Bo po vsem tem še možno igrati kreativno glasbo? Če bo šlo tako naprej ... Ne vem. Ko pogledaš malce naokoli, televizijo, radio, hitro ugotoviš, da v teh medijih drugačnost izumira in se vse bolj išče razumljivo ... Upam, da se motim. Da Romana Tomc ne bo zmagala.”


Najbolj brano