V arabski zimi slovenska pomlad

Začetek svetovnega prvenstva (SP) za rokometaše je bil v znamenju odpovedi. Da bo novi koronavirus krojil zaključni turnir v Egiptu, je bilo jasno že lep čas. Potem ko se je vrsta posameznikov - bodisi prostovoljno bodisi posledično - odpovedala nastopu v deželi faraonov, pa so pozitivni testi preprečili pot na sever Afrike celo dvema reprezentancama.

Trdovratni virus je torej, še preden se je rokometna žoga včeraj zavrtela, pokazal svojo (izločilno) moč. Slovenska izbrana vrsta ima za zdaj srečo v nesreči. Večina reprezentantov je jeseni oziroma konec preteklega leta že prebolela covid-19. V ekipi ni niti za rokometna merila omembe vrednih poškodb, ki pred velikim tekmovanjem na začetku leta opravijo prvo selekcijo.

Svetovno prvenstvo naj bi bilo za slovenske rokometaše le prvi vrhunec leta 2021, ki bo predvidoma tudi olimpijsko.

Ljubomir Vranješ je torej v Egipt popeljal dejansko vse tiste, za katere meni, da bi lahko Sloveniji kratkoročno, a tudi srednjeročno pomagali do želenega rezultata. Svetovno prvenstvo naj bi bilo za slovenske rokometaše le prvi vrhunec leta 2021, ki bo predvidoma tudi olimpijsko. Slovenija si bo vozovnico za Tokio poskušala priigrati na kvalifikacijskem turnirju sredi marca v Berlinu. Kot smo spoznali, pa dogodkov v koronskem obdobju ne gre prehitevati. Niti na SP, kjer bodo Vranješevi izbranci danes odigrali prvo tekmo s Korejci.

Slovenija že ima svetovno odličje. Osvojila ga je leta 2017, ko je bila tretja, lani se ji je medalja na evropskem prvenstvu izmuznila, potem ko je na prvem tekmovanju pod Vranješevo taktirko osvojila četrto mesto. Rokometna kakovost je sicer zbrana na stari celini, o čemer priča tudi seznam dobitnikov odličij na SP. Le Katarju se je s tujsko legijo leta 2015 po porazu v finalu na domačih tleh uspelo zavihteti na zmagovalne stopničke in se tako vmešati v evropsko prevlado.

Smele načrte - ne le tekmovalne - je imel na 27. SP tudi Egipt. Novi koronavirus jih je dodobra zamajal. Tekme brez gledalcev vsekakor niso dobra promocija niti za prireditelje, ki so do zadnjega vztrajali z delnim odprtjem dvoran za obiskovalce. Državni projekt, v katerem bi se morala proslaviti avtoritarna (vojaška) oblast in večni predsednik mednarodne rokometne zveze, Hassan Mustafa, ki prihaja prav iz Egipta, tako že kaže večje razpoke.

Morda pa je v arabski zimi napočil čas za slovensko pomlad.


Preberite še


Najbolj brano