6,6 milijona evrov za izjemno izolsko lokacijo

Dutb je pred dvema dnevoma naznanil javno elektronsko dražbo za nakup kompleksa izolske ladjedelnice. Za 42.055 kvadratnih metrov zemljišč zahtevajo vsaj 6,6 milijona evrov. Prijava na dražbo bo mogoča do izteka 19. februarja, šest dni zatem bo dražba, 25. februarja ob 10. uri.

Zemljišča nekdanje Ladjedelnice Izola so na zelo privlačni lokaciji. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zemljišča nekdanje Ladjedelnice Izola so na zelo privlačni lokaciji. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > V Dutb pravijo, da so se za takšno obliko prodaje atraktivnega zemljišča odločili zaradi “večje transparentnosti postopka, možnosti sodelovanja več kupcev in posledično maksimiranja kupnine, pa tudi zaradi zdajšnjih zdravstvenih razmer”.

Zemljišča so komunalno opremljena, vendar so na njih nekdanji ladjedelniški in industrijski objekti, ki bi jih bilo treba porušiti. Tudi komunalna infrastruktura je najbrž pomanjkljiva, zato so za izklicno ceno postavili 157,18 evra za kvadratni meter, kar za 26 parcel, ki se razprostirajo na 4,2 hektara, nanese 6,610.000 evrov brez 22-odstotnega davka. “Ceno smo oblikovali skladno s tržnimi razmerami na podlagi naših sedanjih pričakovanj,” skopo pojasnjujejo, vendar je znesek bistveno nižji od tistih, po katerih so obsežen kompleks ob morju in vstopu v Izolo prodajali v preteklosti.

Zemljaričev 300-milijonski projekt padel v vodo

Občina še nima prostorskega akta za območje ladjedelnice, v letih 2011-2013 pa je tamkajšnjo pozidavo snoval Janez Zemljarič. Napovedoval je eliten turistično-stanovanjski kompleks z manjšo marino. Privabil naj bi 50.000 turistov letno in odprl 1400 delovnih mest, pritegnil je špansko hotelsko verigo Melia Hotels International, ki naj bi upravljala s 1400 ležišči v zmogljivostih s petimi in 4+ zvezdicami. Vse to naj bi s pomočjo tujega kapitala začel uresničevati pred koncem 2013, ustanovil je tudi konzorcij Urbana prenova Izole (UPI). S stopnjevanjem težav Kraškega zidarja in Konstruktorja Invest pa se je o mega naložbi vse manj govorilo, saj so njuna zemljišča predstavljala 40 odstotkov vseh, s katerimi je razpolagal UPI.

Vredno 41 oziroma 5 milijonov in skoraj vse vmes

Leta 2007 je Ladjedelnica Izola zemljišča in objekte prodala slamnati družbi Oil Metal Company v lasti Samida Osmanovića za 21 milijonov evrov, nakar jih je ta še isto leto prodala kasneje propadlima gradbenima podjetjema Konstruktor Invest in Kraški zidar za skupaj 31, po nekaterih podatkih pa celo 41 milijonov. Osmanović je veljal za enega glavnih osumljencev v spornih poslih na področju posojil v NLB, tudi propadla gradbinca sta zemljišče zastavila pri tej banki.

Stečajna upravitelja Konstruktorja Silvo Zorec in Kraškega zidarja Simona Goriup sta skušala kompleks dvakrat prodati - novembra 2013 in februarja 2015, najprej za približno 15,72, kasneje za 9,18 milijona evrov (takrat je bila to likvidacijska cena). V letih 2015 in 2016 ga je prevzel Dutb; Konstruktorjevo polovico je vrednotil na 2,8 milijona, del Kraškega zidarja pa je na dražbi stečajne upraviteljice kupil za 2,45 milijona. Za vsa zemljišča je torej dal 5,25 milijona, zdaj naj bi bila vredna 1,36 milijona več.

Do sredine januarja 2019 je Dutb zbiral nezavezujoče ponudbe za nakup, po neuradnih informacijah jih je nekaj dobil, vendar do prodaje ni prišlo. Tudi zdaj pravijo, da je zanimanje za nakup, a da nam več ne morejo razkriti.

50.000 za varščino

Tisti, ki bi območje ladjedelnice kupili po zdajšnji ceni, morajo do vključno 19. februarja plačati varščino v višini 50.000 evrov (pred sedmimi leti je samo za polovico zemljišča znašala skoraj osemkrat več). S tem naj bi izkazali resnost namere. Dutb jim bo do 23. februarja do 16. ure poslal identifikacijske podatke za dostop do e-dražbe, dva dneva zatem ob 10. uri jo bo izpeljal. Ceno naj bi višali v korakih po 10.000 evrov. Elektronski izvedbi navkljub - po predhodnem dogovoru - dopuščajo ogled nepremičnin.


Najbolj brano