V novi številki Primorskih novic preberite

“Nikoli še nisem tako pozorno pogledoval na koledar. Bolj kot se bliža plačilni dan, bolj sem na trnih. 15. decembra sem svojim desetim zaposlenim izplačal plače; vesel sem, še sam ne vem, kako nam je uspelo. Dela je res malo, gre za golo preživetje, a mi se ne damo!” pripoveduje piranski gostinec Robin Vogrič. Kot nekateri drugi gostinci tudi oni ponujajo osebni prevzem, vrata mnogih drugih lokalov pa ostajajo zaprta, zaposleni pa na čakanju. Nekateri znani primorski gostinci so stik s svojimi strankami skušali ohranjati tudi s prodajo prazničnih dobrot.

Brata Robin (desno) in Rok vodita piransko restavracijo Pirat, kjer  
zdaj ponujajo jedi za osebni prevzem. Foto: Sonja Ribolica
Brata Robin (desno) in Rok vodita piransko restavracijo Pirat, kjer zdaj ponujajo jedi za osebni prevzem. Foto: Sonja Ribolica

Za zdaj cepiva ne bodo delili po regijskem ključu

Cepiva proti covidu-19 še nekaj časa ne bo dovolj za vse, ki se želijo cepiti. Da bi ga privarčevali za najbolj ranljive, so se v zdravstvu odločili, da ljudi, ki so že preboleli covid-19 in razvili protitelesa, še šest mesecev ne bodo cepili. Tudi osebe, ki niso v rizičnih ali prednostnih skupinah, naj ne pričakujejo, da bodo na vrsto za cepljenje prišle pred pomladjo.

3465 bruto pomeni 1406 evrov gole plače

“Minister si česa takega absolutno ne bi smel privoščiti,” javno objavo plač 8694 zaposlenih v policiji kratko komentira predsednik obalno-kraškega policijskega sindikata Marko Jakac. Trdi, da je objava bruto plač zavajajoča in da bi lahko sprožila domino efekt - zahteve po objavi plač vseh javnih uslužbencev. Vsi ti v času epidemije dobivajo visok dodatek, kar seveda viša tudi policijske plače. Nad dejanjem ministra Aleša Hojsa so zgroženi tudi politiki in varnostni strokovnjaki.

Shod zanikovalcev epidemije bi se lahko sprevrgel v nasilje

Jutri zgodaj popoldne je na Trgu republike v Ljubljani napovedan protest z naslovom Za svobodo, pravico in resnico. Organizatorji petkovih kolesarskih protestov in opozicija so se od jutrišnjih protestov distancirali. Policija se pripravlja tudi na obvladovanje nasilja.

Težave s tovornjakarji v obrtni coni Srmin

Obrtniki in podjetniki, ki poslujejo v obrtni coni Srmin, so že jeseni pred dvema letoma koprsko občino pozvali k rešitvi težav zaradi voznikov težkih tovornjakov, ki svoja vozila ustavljajo pred halami in vhodi v poslovne prostore. Temu se je nato pridružilo tudi njihovo prenočevanje v coni in s tem med drugim oviranje jutranjega dostopa do hal. Do zdaj se razmere niso izboljšale. V občini vse upe polagajo v gradnjo kamionskega terminala na tem območju.

Na piranskem pokopališču je zmanjkalo prostora za zemeljske grobove in za žare

Piransko pokopališče, kulturno zgodovinska znamenitost, zgrajena leta 1812, je bilo že pred desetimi leti premajhno, da bi na njem vsi umrli našli svoj mir. Nazadnje so ga razširili leta 2011 in na njem ni več prostora. Niti za zemeljske grobove niti za žare. Načrtovano novo pokopališče v Vinjolah je v občinskih načrtih že vrsto let, dlje pa se ne premakne.

Na tujem lahko delajo, na svojem pa ne smejo

Ta trenutek se v vinogradih in sadovnjakih na Primorskem opravlja zimsko obrezovanje trte. Toda dvolastniki do svojih vinogradov tik za mejo z Italijo ne morejo, ker je vlada konec preteklega leta znova spremenila režim prestopanja meja. In teh kmetov ne obravnava kot izjeme. Zahtevajo, naj to popravi in jim dovoli na njihovo zemljo.

V večini domov za starejše na severnem Primorskem se zdravstvene razmere umirjajo

Medtem ko se v večini domov za starejše na severnem Primorskem zdravstvene razmere umirjajo, število okužb še vedno rase v DSO Ajdovščina in v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo. V prvem je bilo danes okuženih 122 stanovalcev, v drugem pa 53. V obeh je večina stanovalcev konec decembra dobila prvi odmerek cepiva.

Kupcev ni, jabolka ostajajo v hladilnicah

Peščica brkinskih sadjarjev, ki še vztraja s to dejavnostjo, večino jabolk proda na domu, ko kupci prihajajo k njim. Zaradi omejitev prehajanja med občinami in z Italijo kupcev zdaj ni, hladilnice pa ostajajo polne jabolk. Sadjarji poskušajo zdaj prodajo preseliti na splet. Pričakujejo pa, da jim bo tudi država pomagala nadomestiti vsaj del izgubljenega dohodka.

Partnerko je prisilil v prostitucijo

Dogajalo se je pred skoraj devetimi leti, v najetem stanovanju v Ankaranu. Moški je svojo partnerko silil v prostitucijo in ji grozil. Koprski kriminalisti so ga aretirali, nekaj časa je bil tudi v priporu, po obsodbi na okrožnem sodišču in potrditvi sodbe na višjem sodišču je s svojo odvetnico iskal pravico še na vrhovnem sodišču, a sodnikov ni prepričal.

Radio Študent, najstarejša javna neodvisna študentska radijska postaja v Evropi, se bori za preživetje

Radiu Študent ustanoviteljica, Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU), v finančnem načrtu za leto 2021 namerava povsem odreči podporo. Radijska postaja, na kateri so se kalila tudi številna znana primorska novinarska imena, je edina javna, ki je že več kot 50 let predana alternativni misli in alternativni glasbi.

Precej neznank v egiptovski enačbi

Jutri se s tekmo med gostiteljem Egiptom in Čilom začenja 27. svetovno prvenstvo za rokometaše. Prvič z 32 reprezentancami in prvič pred praznimi tribunami. Novi koronavirus še vedno sproža kopico ugibanj pri udeležencih, a tudi prirediteljih.


Najbolj brano