“Cepimo” tudi gospodarstvo

Več kot 12.300 - toliko je bilo konec decembra brezposelnih iz gostinsko-turistične panoge. Skok je precejšen, mesec prej jih je bilo 11.000. Številka se bo gotovo še vzpenjala, saj je ta panoga med tistimi, ki jih je pandemija covida-19 najmočneje udarila. Lani je virus vsem v tej panogi skoraj prepolovil leto; gostinski lokali so zaprti že od jeseni in vse kaže, da bo tako še nekaj časa. Nekateri gostinci si pomagajo z dostavo in osebnim prevzemom, a to ne more biti rešitev za vse. Gre za golo preživetje in mnogi se vsak mesec posebej še sami čudijo, da jim uspeva obdržati glavo nad gladino. Koliko časa še?

Ni jih malo, ki so zaloge, če so jih sploh imeli, porabili že med spomladanskim zaprtjem. V poletni sezoni pa ni mogoče zaslužiti toliko, da bi lahko poplačali vse nujne obveznosti za nazaj in si naredili vsaj malo zaloge za zimske mesece, ki tudi v običajnih letih veljajo za najtežje.

Če zdaj po vsem svetu s cepljenjem skušajo ustaviti virus, je treba čimprej pripraviti 'cepivo' tudi za gospodarstvo.

Konec oktobra jih je virus spet zaprl in mnogi so poslali delavce na čakanje. So upravičeni do delne subvencije, a morajo - kljub temu da so zaprti - sami zalagati denar za nadomestilo plač. Od države dobijo del zneska povrnjenega šele čez dva meseca. So pa tudi taki, ki zaradi spleta okoliščin ne morejo računati na pomoč države.

V takih razmerah se gostinci, ujeti med kladivom in nakovalom, prebijajo iz dneva v dan. Vseeno pa mnogi pravijo, da ne bodo odpuščali, dokler bodo zdržali. Ne le zato, ker so za mnoge gostince njihovi zaposleni kot družina, ampak tudi zato, ker vedo, da bi potem, ko bodo svoje lokale spet lahko odprli, težko spet našli primerne sodelavce.

Če torej na eni strani gostinci komaj čakajo, da bodo lokale spet lahko odprli, jih je tega na drugi strani tudi strah. Bodo zmogli? Se bodo gostje spet vrnili? Ni pa dvoma - vrstili se bodo nestrpni klici dobaviteljev in vseh drugih, ki čakajo na svoja plačila. Gostinci se bodo spet znašli stisnjeni ob zid, a tokrat v še slabši kondiciji. Nič ne bo pomagalo, če se jim bo uspelo prebiti skozi virusni vihar, če bodo na koncu klonili, ker ne bodo imeli dovolj denarja za vse stroške, ki jih prinaša ponovno odprtje. Če zdaj po vsem svetu s cepljenjem ljudi skušajo ustaviti virus, je treba čim prej najti učinkovito “cepivo” tudi za gospodarstvo. Gospodarsko ministrstvo letos načrtuje za 660 milijonov evrov razvojnih spodbud. Tudi s pomočjo podjetjem je kot s cepivom - najbolj zaleže, če je pravočasno.


Preberite še


Najbolj brano