V novi številki Primorskih novic preberite

Jutri bi se morali sestati nadzorniki koprske Marjetice, ki bi po zaslišanju štirih preostalih kandidatov za vodilni položaj v podjetju naposled odločili, kateri je njihov izbranec. To se še ne bo zgodilo, saj so sejo zaradi okužbe pri enem od članov nadzornega sveta premaknili na prihodnji četrtek. Se je pa medtem Gašpar Gašpar Mišič odločil izstopiti iz bitke.

Gašpar Gašpar  Mišič Foto: Bor Slana/STA
Gašpar Gašpar Mišič Foto: Bor Slana/STA

Peto nadstropje novejše stavbe šempetrske bolnišnice je postalo siva cona

Na oddelkih interne v šempetrski bolnišnici so v prejšnjih dneh odkrili več pacientov in zaposlenih, okuženih z novim koronavirusom. Zato v del ustanove ne sprejemajo novih pacientov in bodo nasploh zaradi pomanjkanja osebja krčili redno dejavnost. Toda obravnava nujnih primerov ni pod vprašajem.

Stroka ob začetku cepljenja proti covidu-19: dvomi in nezaupanje neupravičeni

Treba je pretehtati: se cepiti in ostati zdrav ali tvegati covid-19, morda s težkimi posledicami. Ključni mejnik v boju proti pandemiji je cepivo, ki mora biti čim prej in čim bolj dostopno po celem svetu. Povsem nova RNK cepiva so drugačna od vseh doslej, odlikuje jih izjemna čistost in so varna ter zaupanja vredna, menijo imunolog Alojz Ihan, sintezni biolog Roman Jerala in epidemiolog Mario Fafangel.

S povišanjem neprofitne najemnine se že zelo mudi

Predvidoma sredi leta naj bi državni zbor potrdil spremembe stanovanjskega zakona in z njimi povišal neprofitne najemnine. Te se niso zvišale že 13 let. S prihodki od najemnin zato stanovanjski skladi ne morejo vzdrževati niti obstoječega fonda stanovanj, kaj šele graditi nova najemna stanovanja. V Sloveniji bi jih takoj potrebovali 10.000.

Policisti se šefom ne bodo več oglašali

“Če bo volja vlade, da ustrezno uredi status policistov in policijskih uslužbencev, so stavkovne zahteve lahko rešljive v nekaj dneh,” je danes v Postojni poudaril predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Stavkajoči policisti bodo majhne prekrškarje odslej le opozarjali in ne kaznovali, svojim šefom pa se na osebne telefone ne bodo več oglašali.

Opozorila o omejitvi hitrosti v Padni voznikov ne ustavijo

“Kdaj bodo namestili hitrostne ovire v Padni?” se sprašuje Franjo Frančič, pisatelj iz Padne. Skrbi ga za varnost njegovih vnukov in vseh otrok v vasi, da ne omenjamo številnih pohodnikov in sprehajalcev, ki v tem delu Istre iščejo čist zrak in lepo naravo.

Meritve pri Livarni Gorica: štiri kovine v delcih PM 10 pod mejnimi vrednostmi

Meritve pri Livarni Gorica, ki jih je mestna občina naročila pred letom dni, so pokazale, da so merjene kovine v prašnih delcih PM 10 pod predpisanimi mejnimi vrednostmi. Nekoliko izstopata cink in aluminij. Ker pa so zaznali precej usedlin prahu, zaradi katerega se ljudje že dolgo pritožujejo, od oktobra merijo tudi tega in katere kovine so v njem.

Salonit bi obnovil vodarno in jo predal občini brez najemnine

Predvidena obnova črpališča pitne vode za Deskle in Anhovo Močila bi utegnila biti za občino zelo ugodna. Vsaj po finančni plati. Če bo obveljalo, kar je kanalska županja napovedovala konec preteklega leta, bo občina dobila posodobljeno vodarno povsem brezplačno.

V Koritnicah načrtujejo dvanajst rastlinjakov

Podjetje GLP iz Koritnic namerava lučaj od vasi postaviti rastlinjake, v katerih bi gojili ekološko pridelano sezonsko zelenjavo. Na skoraj devetih hektarjih zemljišč v lasti podjetja načrtujejo tudi nekaj skladiščnih in energetskih objektov. “Vse to z namenom krožnega gospodarstva, kjer nič ne gre v nič,” poudarja predstavnik naložbenika Tomaž Čamernik. V ta namen bo bistriška občina dopolnila OPN, od danes lahko javnost k osnutku poda pripombe.

Gojitelju trave košarica vrhovnih sodnikov

Obrambi Sandija Š. iz Preserij, ki je pred nekaj leti v opuščeni piščančji farmi v Rodiku namesto perutnine gojil konopljo, z zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču ni uspelo spremeniti sodb koprskih višjih in okrožnih sodnikov. Zaradi gojenja konoplje in kraje električne energije je bil obtoženi obsojen na tri leta in pol enotne zaporne kazni.

Zadeva Margerita: obtoženim nižje kazni

Višje sodišče v Kopru je le deloma ugodilo pritožbam obrambe obtoženih v zadevi Margerita, kazni je šesterici, ki se je zagovarjala zaradi zlorabe prostitucije in pranja nezakonitega zaslužka, nekoliko znižalo. Heidi Schwarz, ki naj bi skupaj z možem Igorjem v Novi Gorici vodila nezakonito, a dobičkonosno dejavnost, čaka pet namesto šest let zapora.

Potrebujemo stisk roke ... in umetnost

V Kulturnem domu Gorica, ki je vstopil v svoje 40. leto, je na ogled razstava, jeseni postavljena v čast slikarju Klavdiju Palčiču, jubilantu, 80-letniku. Na spletni strani rudolph.tmedia.it/palcic beležijo rekorden uspeh, že več kot 40.000 obiskovalcev. “Slike je seveda bolje gledati v živo, a sem vesel, da se je zasilna rešitev izkazala za tako uspešno,” nam je danes povedal Palčič.

“Vedno se lahko naredi več”

Miran Srebrnič koprske nogometaše vodi od aprila 2019. In od tedaj vsak dan spoznava, da je Koper zahtevno okolje za vsakega, od igralca do trenerja, kar je že nekajkrat občutil tudi sam. Pripravljalno obdobje se je sicer šele dobro začelo, toda misli že hitijo k preostanku državnega prvenstva. Jutri objavljamo pogovor z njim.


Najbolj brano