Začenja se sezona ocenjevanj ekstra deviških oljčnih olj

Ocenjevanja oljčnih olj so pomemben gradnik njihove kakovosti ter kazalec pravilnosti odločitev in pravilnega dela posameznih oljkarjev. Za potrošnike so izidi ocenjevanj dobrodošel kažipot pri odločanju o nakupu.

Martin (levo) in Miran Adamič, dve generaciji izvrstnih oljkarjev s kmetije 
Ronkaldo z Baredov, ki je za svoja olja prejela številna priznanja.
Martin (levo) in Miran Adamič, dve generaciji izvrstnih oljkarjev s kmetije Ronkaldo z Baredov, ki je za svoja olja prejela številna priznanja. 

Ocenjevanj oljčnih olj je res veliko. Težko je reči, katero je najbolj ugledno in rezultati katerega opredeljujejo “svetovnega prvaka”. Ocenjevanja so tako lokalna, znotraj ožjih območij, pa regionalna in mednarodna, celo globalna, čeprav slednja ločujejo sezoni oljčnih olj na južni in na severni polobli. Večina ocenjevanj opredeljuje organoleptiko oljčnih olj, nekatera spremljajo še kemijske parametre, specializirana ocenjevanja pa tudi zgolj posamezen vidik kakovosti, denimo vsebnost antioksidantov, izpostavljeno sadežnost ...

Poplava ocenjevanj

Oljčna olja oljkarjev, ki so vključeni v sheme kakovosti, pri nas sta to dve oznaki Zaščitena označba porekla (ZOP) za ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre in čezmejna za ekstra deviško oljčno olje Istra, morajo svoj pridelek izpostaviti oceni, ki je eden od pogojev, da sme oljčno olje nositi znak kakovosti. Znak je dokazilo o poreklu in o izpolnjevanju predpisanih kakovostnih standardov, vendar rezultati niso javno objavljeni. Drugače je z razpisanimi tekmovanji, saj so rezultati z njih javno dostopni. Večja je publiciteta, boljše je za oljkarje, čeprav medijski odmev ni edini gradnik ugleda ocenjevanja. Tega mu dajejo tako tradicija kot ocenjevalni panel, pa organizacija, ki stoji za njim in zagotavlja verodostojnost. Ocenjevanja potekajo tako v deželah pridelovalkah kot na pomembnih trgih, denimo v Nemčiji, Švici, ZDA, Veliki Britaniji ... Za številna ocenjevanja že zbirajo prijave in vzorce, saj jih večina poteka v spomladanskem času, ko olja iz Sredozemlja dozorijo. Tako je tudi z neformalnim državnim prvenstvom Slovenije, Zlato oljčno vejico. Ocenjevanje, ki ga prireja Društvo oljkarjev slovenske Istre je bilo pred leti v vzponu, tako po udeležbi kot po odmevnosti, v zadnjih izvedbah pa je njegov naboj nekoliko oslabel.

Ker so slovenski oljkarji v največji meri majhni, s stalnimi kupci, se za udeležbo na ocenjevanjih, ki je povezana tudi s kar občutnimi stroški, stežka odločajo.

Ocenjevanje mladih oljčnih olj v Bariju

V najzgodnejšem ocenjevanju oljčnih olj lanskega letnika so rezultate objavili tik pred prazniki. Gre za ocenjevanje mladih olčjnih olj Biol Novello v Bariju, ki je del tradicionalnega ocenjevanja v največji italijanski oljkarski regiji Apuliji. Med več kot 200 vzorci so najbolje ocenili dva italijanska in eno špansko oljčno olje, tik pod vrhom pa sta bila s svojimi oljčnimi olji tudi dva slovenska pridelovalca: kmetija Ronkaldo (družina Adamič) z Baredov, ki je za itrano prejela najvišjo slovensko oceno in priznanje supergold ter kmetija Olea (družina Klodič) iz Izole, ki je priznanje supergold prejela za sortno oljčno olje iz buge in za zvrst izolan.


Najbolj brano