Seča in kitajske klapavice

Piranska občina ima resda v rokah pravnomočno gradbeno dovoljenje za obnovo ribiškega pristanišča Seča iz evropskih sredstev, namenjenih prav ribičem, školjkarjem, ribogojcem in ohranjanju njihove dejavnosti ter po možnosti še njene nadgradnje, vendar se v tem trenutku na občini tega papirja prav nihče pretirano ne veseli. V malhi, ki nam jo je EU dala v uporabo do konca leta 2020, je zmanjkalo denarja.

Medtem ko je piranska občina domala izgubljala čas in z dodatnimi raziskavami civilnim iniciativam dokazovala, kar je bilo že dokazano, je Izola v miru speljala svoj projekt ter bo z evropskim, nepovratnim denarjem obnovila ne le svoj ljubki mandrač, temveč tudi zvišala poplavno varnost mesta z dvigom obale na Sončnem nabrežju.

Piran lahko samo sanja o sodelovanjih, ko politiki združijo moč in se ne glede na “veroizpoved”, ki je pogosto spremenljiva, zavzamejo za dobre projekte.

Piran lahko samo sanja o tovrstnih sodelovanjih, ko politiki združijo moči in se ne glede na “veroizpoved”, ki je pogosto spremenljiva, zavzamejo za dobre projekte. Piranski politiki in politikanti so usklajeni, ko nas življenje preseneti z naravnimi in drugimi nesrečami. Zato pa svetniki iz vrst GZOP in SD nasprotujejo domala vsemu ostalemu. Četudi bi v tem trenutku župan Đenio Zadković zadel na super loteriji in želel zgraditi stanovanja za vse mlade družine, med njimi gotovo ne bi imel podpore. Ker če bo nekaj naredil, Zadkovićev mandat ne bo popoln fiasko, kar se mu že sedaj želi pripisati.

Gradbeno dovoljenje za ribiško pristanišče na Seči bi gotovo spremenilo podobo sedanjega pristanišča. Pravzaprav je v takšno preobrazbo upati in res ni jasno, zakaj bi dodatna ribiška ali školjkarska barka, ki bi se tam privezala, Sečo spreobrnila v takšen kapitalistični, zaslužkarski raj na zemlji, da bi to naravno lepoto zasenčila, zatrla, uničila. Kot da se bo po prenovi tja zgrnila še izumrla Delamarisova flota. Kot da je ribištvo poklic prihodnosti in bo rib v morju vse več, ne manj. V resnici Seča že sedaj ni neokrnjen raj na zemlji, je pa njena romantika z bohemstvom vred in drugimi ugodnostmi dostopna le nekaterim.

Morda bo kmetijskemu ministrstvu uspelo izprositi iz Bruslja še nekaj dodatnega denarja za ribištvo na Seči. Zna pa biti, da bodo politikanti raje dokazovali, da je bolje kupovati kitajske klapavice in brancine, samo da Seča ostane Seča. In Đeniov mandat fiasko.


Preberite še


Najbolj brano