Bo pandemija nepovratno zarezala v navade gledalcev?

Tudi filmoljubi niso bili imuni na pandemijo covida-19 in si bodo posebno leto 2020 zapomnili po številnih odlogih premier velikih filmskih projektov ter po zmagoslavju Netflixovih nadaljevank.

Izvrstna Anya Taylor-Joy v vlogi asocialne šahovske genialke Beth Harmon Foto: PHIL BRAY/NETFLIX
Izvrstna Anya Taylor-Joy v vlogi asocialne šahovske genialke Beth Harmon Foto: PHIL BRAY/NETFLIX

Eden od zmagovalcev pandemije so nedvomno platforme za pretočne videovsebine, toda tako srečne roke, kot jo je imel Netflix pri produciranju serij, ni imel nihče od preostalih resnih igralcev na tem področju, bi lahko dejali. V času prvega pomladnega vala pandemije je svet in tudi Slovenijo obnorela dokumentarna serija Tiger King, v kateri smo spoznali divji, nepredvidljivi in nori svet ljubiteljev divjih mačk v trumpovskih ZDA. Predvsem pa “vojno” med ekscentričnim lastnikom eksotičnega živalskega vrta, v katerem so prevladovali tigri, Joejem Exoticom, in samooklicano rešiteljico divjih mačk Carole Baskin, ki je ogrozila Exoticov živalski imperij.

Serija o šahu nepričakovani hit drugega vala

V drugem, jesenskem valu je Netflix poskrbel za še en zelo nepričakovan globalni hit - serijo o šahu Damin gambit. V glavni vlogi šahovske genialke Beth Harmon, ki jo tarejo številni demoni, blesti zelo nadarjena Anya Taylor-Joy. V razvejani in dramatični zgodbi tega sicer fiktivnega lika, v katerem pa so razvidne številne povezave z enim največjih šahovskih asov na svetu Bobbyjem Fisherjem, so uživali tako amaterji kot poznavalci šaha, ki so hvalili realistični prikaz šahovske scene v šestdesetih letih ter uživali v preigravanju številnih kultnih šahovskih partij. A Netflix je decembra s serijo Bridgerton poskrbel še za češnjico na torti. Serijo o londonski visoki družbi in “parčkanju” na začetku 19. stoletja naj bi si po poročanju spletnega portala indiewire ogledalo več kot 63 milijonov gledalcev, s čimer se je uvrstila med najbolj gledane serije decembra na Netflixu nasploh.

Top 5 serij leta 2020

1. Mrs. America (HBO) - ameriške konservativke in feministke na okopih

2. Tiger King (Netflix) - ekscesi trumpovskih ZDA

3. We Are Who We Are (HBO) - nepretenciozna štorija o odraščanju v ameriškem vojaškem oporišču

4. Perry Mason (HBO) - izvrstna noirovska kriminalka

5. I Know This Much Is True (HBO) - Marku Ruffalu dvojnega emmyja!

Toda poleg globalnih hitov je Netflix produciral tudi bolj nišna in nekonvencionalna dela, ki se uvrščajo na številne lestvice izstopajočih filmov leta 2020. Tak je zelo bizaren dokumentarec Dick Johnson je mrtev, v katerem je režiserka Kristen Johnson spremljala svojega dementnega očeta in večkrat uprizorila njegovo smrt. V filmu, ki sicer gradi na zelo tanki meji med eksploatacijo in bizarno avtoterapijo v soočanju z neobhodno očetovo diagnozo in smrtjo, se je nemogoče upreti topli in simpatični pojavi gospoda Johnsona.

Letos najprej Bond

Če so serije precej uspešno celile koronske kino rane prvega vala, smo številni vseeno upali, da bomo jeseni vendarle dočakali vsaj premiero 25. Jamesa Bonda, če ne že najbolj pričakovani film minulega leta - Peščeni planet Denisa Villeneuva. Toda test s Tenetom Christopherja Nolana je naredil svoje. Tenet je bil namreč prvi med velikimi hollywoodskimi naslovi, ki je prišel v kinematografe po marčevskem koronavirusnem zaprtju in v katerega se je polagalo velike upe, da bo oživil blockbustersko kino industrijo. Toda to se ni zgodilo, filmsko občinstvo leta 2020 očitno še ni bilo pripravljeno množično dreti v kinodvorane.

Najnovejšega Bonda No Time to Die, ki ga je režiral zelo talentirani Cary Joji Fukunaga (prva sezona Pravega detektiva), kot soscenaristka pa je sodelovala tudi izstopajoča Phoebe Waller Bridge (Fleabag), naj bi tako gledali na velikem platnu 2. aprila letos, Peščeni planet, najverjetneje največjo kino “izgubo” lanskega pandemičnega leta, pa šele 1. oktobra, v Sloveniji še kasneje, 30. novembra. Ta bo z Matrico 4 eden od večjih letošnjih kino premier, ki bo en mesec na voljo tudi na HBO Max. Warner Bros je namreč nedavno zatresel filmsko industrijo z napovedjo, da bodo istočasno s premiero v kinih njihovi filmi na voljo tudi na platformi HBO Max.

Peščeni planet s Timothéejem Chalametom v glavni vlogi je tudi letos najbolj težko pričakovana kino premiera leta.

Največji premik v filmski industriji

Če so torej platforme za pretočne videovsebine velike zmagovalke pandemije, se zdi, da bodo te tudi v težko pričakovanih “normalnih časih” ponovno zelo mešale štrene kino distributerjem in prikazovalcem. Spremembe v gledanju videovsebin je pandemija samo še bolj poglobila. Analitik Jeff Bock iz podjetja Exhibitor Relations, ki spremlja stanje v filmski industriji, je namero Warner Brosa označil za “največji premik v industriji. Pandemija je neverjetno pospešila ta postopek, pri Warner Bros pa so sprejeli odločitev, ki lahko za vedno spremeni filmsko industrijo,” je dejal.

Predsedujoča in generalna direktorica Warner Bros Ann Sarnoff je povedala, da “izjemni časi zahtevajo kreativne rešitve. Vemo, da so nove vsebine gonilo kinodvoran, a to moramo uravnotežiti z resničnim stanjem, v skladu s katerim bo večina ameriških kinematografov najverjetneje delovala z zmanjšanimi kapacitetami v letu 2021,” je dodala.

Koreniti premiki se obetajo tudi na letošnji podelitvi oskarjev, ki bo 25. aprila, med nominiranci pa bodo neizbežno filmi, ki niso dočakali kino premiere. Morda nas preseneti še v poletje zamaknjeni filmski festival v Cannesu z odločitvijo, da v tekmovalni program vključi televizijske serije, katere je sicer v prejšnjih letih v preglednih programih že predstavljal.


Najbolj brano