Notranjski muzej spet odprt

V torek je vrata spet odprl Notranjski muzej Postojna. Druge muzejske zbirke v regiji - Park vojaške zgodovine, muzeji v Parku Škocjanske jame in grad Prem - za zdaj ostajajo zaprte.

Notranjski muzej Postojna vabi na ogled razstav na spletu, od 
torka pa spet tudi v živo v svoje prostore.  Foto: Simon Avssec
Notranjski muzej Postojna vabi na ogled razstav na spletu, od torka pa spet tudi v živo v svoje prostore.  Foto: Simon Avssec

POSTOJNA > Od torka je spet odprt Notranjski muzej v Postojni in sicer vsak dan od torka do sobote od 10. do 17. ure. Po navodilih za varen obisk lahko muzej sprejme 20 oseb naenkrat, smer ogleda so speljali tako, da se obiskovalci ne srečujejo, vstopajo in izstopajo pa na ločenih vhodih, je pojasnila Tina Poljšak, strokovna vodja muzeja. Vesela je, da lahko spet sprejmejo obiskovalce, potem ko so lani imeli za kar 60 odstotkov manj gostov kot leto poprej.

Glede na to, da prehajanje občinskih meja še vedno ni dovoljeno, množičnega obiska ne pričakujejo. Prvi dan so, denimo, imeli le dva obiskovalca. Poleg stalnih razstav v muzeju trenutno ponujajo tudi virtualni razstavi Na Pivki po veliki vojni in Da bo zemlja dobro obrodila (zakladna najdba poznorimskega poljedeljskega orodja). Po trenutno veljavnem odloku bo muzej odprt do 12. januarja, kaj bo zatem, bo odvisno od epidemioloških razmer in vladnih odločitev.

Čeprav bi kot muzej lahko odprli vrata, pa se za to niso odločili v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Obdobje omejitev so namreč izkoristili za temeljito prenovo razstav in zbirk ter pripravo na obeležitev 30. obletnice osamosvojitve Slovenije, je pojasnil direktor Janko Boštjančič.

Zaprte ostajajo tudi muzejske zbirke (in jame) v Parku Škocjanske jame. Tam imajo v zimskih mesecih tudi v običajnih letih malo obiskovalcev, v trenutnih razmerah, ko ni dovoljeno niti prehajanje občinskih meja, pa odpiranje ni smiselno. Zaposleni so na dopustu in na čakanju, posvetili pa so se tudi strokovnemu delu, med drugim omilitvi vplivov, ki jih je v jamo in park prinesla turistična infrastruktura, je povedal direktor Stojan Ščuka.


Najbolj brano