Hitri testi za na videz zdrave

V Zdravstvenem domu (ZD) Izola so že začeli z brezplačnim in prostovoljnim presejalnim testiranjem na sars cov-2 s hitrimi antigenskimi testi, v preostalih dveh zdravstvenih domovih, koprskem in piranskem, pa bodo danes. Tisti, ki se gredo testirat, morajo imeti s sabo zdravstveno in osebno izkaznico ter mobilni telefon.

Tudi hitre antigenske teste lahko opravlja zgolj pooblaščeno osebje 
in pri tem skrbno pazi na  ustrezno temperaturo in druge pogoje.    Foto: Tomaž Primožič/FPA
Tudi hitre antigenske teste lahko opravlja zgolj pooblaščeno osebje in pri tem skrbno pazi na ustrezno temperaturo in druge pogoje.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > V Izoli izvajajo testiranje s hitrimi antigenskimi testi od ponedeljka, testiranje poteka ob delovnikih med 10. in 12. uro na vstopni točki za jemanje brisov oziroma pod zunanjim nadstreškom na parkirišču za ZD.

Izola: približno 30 testov na dan

Da bi preprečili morebitno čakanje in gnečo, se morajo Izolani na testiranje predhodno naročiti, in sicer med 12.30 in 13.30, ko lahko pokličejo telefonsko številko 66-35-010.

Ljubica Kolander Bizjak

strokovna vodja ZD Koper

“Testiranje je namenjeno zdravim osebam, ki so lahko asimptomatski prenašalci bolezni. Vsi, ki imajo simptome okužbe z virusom, morajo poklicati izbranega zdravnika.”

“Naredimo približno 30 testov na dan, zgornja meja je 35. Rezultate sporočimo v 15 do 120 minutah,” pravi direktorjeva pomočnica za zdravstveno nego Maja Praček.

Piran le danes in jutri

V ZD Piran v Luciji (na Cesti Solinarjev 1) bodo brezplačno hitro testiranje izvajali le danes in jutri. Potekalo bo od 9. do 11. ure po “drive-in” metodi pod nadstreškom nujne medicinske pomoči, kjer sicer poteka PCR-testiranje.

Tudi v ZD Koper bodo s hitrim testiranjem na okužbo začeli danes ter testiranje za Koprčane in Ankarančane izvajali ob delovnikih od 13. do 17. ure na vstopni točki pred ZD na Bonifiki (Ljubljanska 6A). Kot poudarja strokovna vodja ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak, je testiranje namenjeno zdravim osebam, ki so lahko asimptomatski prenašalci bolezni.

“Vsi, ki imajo simptome okužbe z virusom sars-cov-2 - okužbo dihal, vročino, izgubo vonja in okusa, glavobol, kašelj, drisko, izpuščaje, bolečine v mišicah in čutijo utrujenost -, morajo še vedno poklicati izbranega zdravnika in se z njim dogovoriti za morebitno PCR-testiranje,” opozarja.

Prihodnji teden testiranje učiteljev

Na hitro antigensko testiranje se Koprčani in Ankarančani lahko naročijo po spletu na www.zd-koper.si ali telefonsko na 070/ 468-873 ob delovnikih od 8. do 10. ure. Kolanderjeva poziva, naj se na testiranje pripeljejo z osebnim avtomobilom, peš naj pridejo le izjemoma. “Nameščene morajo imeti zaščitne maske in upoštevati varnostno razdaljo. Izvid hitrega antigenskega testa in navodila jim bo sporočil NIJZ s sms-sporočilom.”

Predvidoma prihodnji teden bodo začeli s testiranjem učiteljev oziroma zaposlenih na osnovnih šolah.


Najbolj brano