Če bi se zrušilo poškodovano podslapje jezu čez Idrijco pri Kolektorju, preti katastrofa

Podslapje jezu, ki je pri Kolektorju z dvigovanjem in spuščanjem 30 let odlično reguliral pretok vode, je poškodovano do te mere, da ga lahko vsak hip odnese. Država, kot je razložil minister za okolje Andrej Vizjak, je prepričana, da mora jez sanirati imetnica vodne pravice, družba Soške elektrarne. Tam pa, obratno trdijo, da mora to narediti agencija za vode.

Resno načeto podslapje mehkega jezu preti z njegovo zrušitvijo, a 
v državi se nihče ne čuti pristojnega za njegovo sanacijo.  Foto: Saša Dragoš
Resno načeto podslapje mehkega jezu preti z njegovo zrušitvijo, a v državi se nihče ne čuti pristojnega za njegovo sanacijo.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Podslapje tri desetletja starega mehkega jezu čez Idrijco sredi Kolektorjevega kompleksa je poškodovano in preti, da se bo zrušilo. Če bi se to zgodilo, bi nastala ekološka katastrofa. Pod njim je namreč zgrajen osrednji kanalizacijski vod do čistilne naprave. Vodstvo občine na to že mesece zaman opozarja. Odgovorni za upravljanje voda na ravni države pa se ne zmorejo dogovoriti, kdo je za sanacijo pristojen.

Podajanje žogice med čakanjem na katastrofo

“Podslapje jezu je v takem stanju, da zgolj čakamo, kdaj ga bo odneslo. Soške elektrarne Nova Gorica in Agencija RS za vode pa si podajata žogico, kdo je za sanacijo odgovoren,” je pred časom opozoril župan Občine Idrija Tomaž Vencelj.

Tomaž Vencelj, župan Idrije

“Podslapje jezu je v takem stanju, da le čakamo, kdaj ga bo odneslo. Soške elektrarne Nova Gorica in Agencija RS za vode pa si podajata žogico, kdo je za sanacijo odgovoren.”

Mehki jez, ki ga je država pred tremi desetletji zgradila v okviru obsežne protipoplavne sanacije Idrije, je svojo vlogo odlično opravil. Žal so z reorganizacijo upravljanja voda pozabili na njegovo vzdrževanje. Vodna pravica je bila podeljena Soškim elektrarnam Nova Gorica (SENG), ki ima z jezom opraviti zgolj toliko, da regulira pretok vode do njene manjše hidroelektrarne v dva kilometra oddaljenem zaselku Marof.

Osnovna vloga jezu je regulacija rečne vode in zaščita pred poplavami. V temelj jezu je vgrajen zbirni kanalizacijski vod za dobro polovico Idrije do čistilne naprave. Nad njim ima Kolektor vezni most med poslovno-proizvodnim kompleksom. Zakon o vodah sicer določa, da mora imetnik vodne pravice zagotoviti varstvo vseh vodnih objektov in naprav pred škodljivim delovanjem voda, a pomen jezu krepko presega vlogo, ki ga ima za SENG.

Samo Bevk, poslanec DZ

“V primeru porušitve nam grozi ekološka katastrofa, saj bi se fekalne vode zlivale direktno v reko.”

Minister Vizjak: “Lahko pomagamo z inšpekcijo!”

”V primeru večjega pretoka reke Idrijce se lahko pojavi erozija prodnega materiala, kar bo povzročilo nestabilnost jezu. V primeru porušitve nam grozi ekološka katastrofa, saj bi se fekalne vode zlivale direktno v reko,” je decembra poslanec DZ Samo Bevk ministra za okolje mag. Andreja Vizjaka vprašal, kaj država lahko stori za sanacijo jezu. “Zadeva je zelo preprosta. Vzdrževanje jezu je v pristojnosti imetnika vodne pravice - SENG. Sanacija je nujna. Direkcija RS za vode je SENG že leta 2017 pozvala k takojšnji sanaciji in izpolnjevanju obveznosti. Lahko še enkrat urgentno pozovemo imetnika k temu. Lahko ukrepamo v smeri prijave pristojni inšpekciji, lahko začnemo tudi s postopkom za odvzem vodne pravice. Posledično bo potem direkcija prevzela odgovornost za sanacijo jezu,” odgovarja minister Vizjak.

V Idriji pa lahko le upajo, da se ne bo prej zrušil jez, preden najdejo ustrezno rešitev ...


Najbolj brano