[FOTO] Pljusk v morje za odmerek nove energije

Med prireditvami, s skaterimi je pometla korona-kriza, je tudi tradicionalni množični novoletni skok v morje v Portorožu. Čeprav organiziranega dogodka letos ni bilo, ni manjkalo pogumnežev, ki so se, seveda upoštevaje veljavne ukrepe, v leto 2021 pognali s krepilno novoletno morsko kopeljo.

Desetletna Hana iz Kopra, ki obožuje morje, se je opogumila in se 
letos prvič pridružila prvojanuarskim kopalcem. Kot pravi, bo 
novoletni skok v morje postal njena navada.
Desetletna Hana iz Kopra, ki obožuje morje, se je opogumila in se letos prvič pridružila prvojanuarskim kopalcem. Kot pravi, bo novoletni skok v morje postal njena navada. 

ISTRA > Med kopalci, ki smo jih srečali na koprski mestni plaži, je bilo kar nekaj takšnih, ki tradicijo prvojanuarskega kopanja ohranjajo že leta in se ji niti letos niso želeli odreči. Nekateri pa so osvežujoč zimski pljusk morja občutili prvič.

Med pogumneži, ki so se v petek na koprski plaži pognali v morje, je bila tudi desetletna domačinka Hana. (Foto: Biljana Pavlović)

Med njimi, denimo, tudi desetletna Hana iz Kopra, ki se ji morje z 12,5 stopinjami Celzija, kolikor jih je imelo v petek okrog poldneva (temperatura zraka je bila devet stopinj Celzija), ni zdelo prav nič hladno.

Morska Božička sta na novoletno osvežitev prišla iz Škofje Loke. (Foto: Biljana Pavlović)

Tudi Pirančana Boštjana Budina ob prvi tovrstni izkušnji ni prav nič zeblo. Ocenil je, da je morje toplejše od poletne Soče. Na prvojanuarsko kopanje se je sicer pripravljal celo leto, tako da se je tuširal z mrzlo vodo. Kot nam je povedal, je to odlična terapija za telo, po kateri se vselej počuti izredno.

Pirančana Boštjana Budina ob prvi tovrstni izkušnji ni prav nič zeblo. Ocenil je, da je morje toplejše od poletne Soče. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Pirančan Boštjan Budin se je na novoletno kopanje pripravljal vse leto s hladnim tuširanjem. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Ne le na prvi dan novega leta, osvežujoč skok v morje si Mojca Pečnik Dessardo skupaj s svojimi prijateljicami privošči vsakič, ko zaključijo z rekreativnim tekom. “V vodo gremo ogrete, notri nikoli ne ostanemo dlje od desetih minut, ko pridemo ven, pa se lepo ogrejemo s čajem,” nam je Lucijčanka opisala vsakokratni obred zimskega kopanja.

Novoletni “šaltin” v morje v Strunjanu. (Foto: Mojca Pečnik Dessardo)

Lucijčanka Mojca Pečnik Dessardo se je času primerno simbolično opremila tudi z zaščitno masko. (Foto: Mojca Pečnik Dessardo)

Novoletnega je opravila na plaži v Strunjanu, opremljena z Božičkovo kapico in - simbolično - tudi z zaščitno masko. Zimsko kopanje je zanjo in za njene prijateljice postalo navada, odkar so se pred leti udeležile portoroškega množičnega novoletnega skoka v morje.

Prvojanuarski kopalci v Strunjanu. (Foto: Mojca Pečnik Dessardo)

“Od takrat to počnemo v vsakem vremenu, tudi če piha burja ali pada dež. Vsakič se po kopanju počutimo odlično, kot bi dobile odmerek nove energije. Mislim, da je to odlično za krepitev imunskega sistema,” meni sogovornica.


Najbolj brano