Potres prizadel baročni dvorec Haasberg

V noči na sredo se je zaradi potresnega sunka zrušil del zidu ob in nad portalom mogočnih ostankov gradu Haasberg pri Planini. Občina Postojna in Društvo Škratovka Haasberg, ki so v zadnjem letu očistili in uredili okolico gradu, si bodo skupaj z zavodom za varstvo kulturne dediščine prizadevali poškodbe vsaj toliko sanirati, da bi grajsko poslopje ne propadalo naprej.

PLANINA > Potresni sunek, ki je v torek zelo prizadel posebno Petrinje na Hrvaškem, je pustil posledice tudi v Sloveniji. Zrahljal je strukturo ostankov zidov mogočnega baročnega gradu Haasberg pri Planini, tako se je v noči na sredo zrušil celotni zgornji del gradu nad vhodom (mogočnim portalom) in desno od njega. Grad je od druge svetovne vojne, ko so ga požgali, neusmiljeno propadal, a zadnja leta sta mu postojnska občina in lokalno Društvo Škratovka Haasberg z ureditvijo okolice in reprezentativnega parka vsaj nekoliko vrnila življenje. Protikoronski ukrepi so letos sicer zaustavili kulturne, družbene in turistične dejavnosti, ki so si jih za lokacijo gradu, pripadajočih poslopij in parka zastavili, a gradu iz 18. stoletja, ki je nekdaj veljal za enega najlepših baročnih dvorcev pri nas, so se vendarle pisali boljši časi.

Eden najlepših baročnih dvorcev na Slovenskem

Dvorec Haasberg (Hošperk) iz 18. stoletja, ki se dviga nad reko Unico na obrobju Planinskega polja, je nekdaj veljal za enega najlepših baročnih dvorcev pri nas. Njegova zadnja lastnica je bila plemiška družina Windischgrätz. Med vojno so ga požgali. Do nekaj let nazaj so bili ostanki gradu z okolico zelo zaraščeni in zapuščeni, ko so očistili okolico, se je razkril terasasti park in drevored, ki ima sedaj spet nazaj izvirno podobo.

“Posledice, ki jih je pustil potresni sunek, so res zelo žalostne za videti. Moram reči, da nam je to vzelo veselja in moralo. Park in okolica sta namreč res dobila svojo pravo podobo, zdaj pa to ...,” je včeraj precej razočarana povedala Tatjana Milavec iz Društvo Škratovka. Ter izpostavila, da je zdaj mogočni vhodni portal v večji nevarnosti, da se podre, kot prej, saj se je zrušil cel njegov zgornji del in zid desno od njega. Posebno skrbno so obnovili dostop do portala, klančino, stopnišče, vodnjak in vse zaščitili z leseno ograjo. Sedaj je tudi to uničeno ... “A največja škoda je nastala na konstrukciji sprednjega zidu, ki se zaradi tega lahko ruši naprej. Če bi to uspeli sanirati, bi bilo idealno, sicer nam bo res zelo žal,” je dodala. Zanimivo, da pa je zadnja stena dvorca, ki jo enako krasi portal, ostala nepoškodovana, najbrž zato, ugotavlja Milavčeva, ker so jo pred leti utrdili z zaščitnim slojem. Sprednje stene pa ne in je bolj načeta.

Včeraj si je razdejanje ogledal tudi postojnski župan Igor Marentič in občina je takoj tudi poskrbela, da je območje primerno zaščiteno, obenem pa dodatno poziva vse obiskovalce, da upoštevajo ograje in novo postavljeno zaščito, saj so razvaline gradu nestabilne in zato nevarne. “Občina bo tudi zato za sanacijo porušenega dela pročelja pod budnim očesom zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki ga je takoj obvestila, poskrbela šele spomladi, ko se umirijo vremenske razmere,” so pojasnili na občini. Odgovorna konservatorka z Zavoda Eda Belingar pa, da si bodo po praznikih ogledali škodo in dorekli nadaljnje ukrepe.

Član društva Škratovka Silvo Čuk, ki je stanje gradu po potresu tudi takoj fotografiral z dronom, je optimističen: “Prepričan sem, da nam bo uspelo ustrezno sanirati škodo, tudi zaradi takojšnjega odziva župana oziroma občine, ki nam že tako stoji ob strani, in zavoda za varstvo kulturne dediščine.”

Okolico dvorca so uredili s pomočjo 80.000 evrov, ki so jih pridobili preko razpisa LAS med Snežnikom in Nanosom.


Najbolj brano