Hitri testi - skok okužb

V nekaterih primorskih občinah je torek prinesel večji vzpon števila novih okužb. To gre pripisati tudi prostovoljnim hitrim testom. Skrbi predvsem to, da so okužbe razpršene. V Kopru je bilo odkritih 71 novih okužb, Ilirski Bistrici 50, Sežani 34 in Piranu 20. V Ajdovščini, kjer je bilo 29 pozitivnih testov, so prve okužbe zabeležili v Domu starejših občanov.

S hitrimi testi se je povečalo tudi skupno število odkritih okužb na 
Primorskem. Foto: Tomaž Primožič/FPA
S hitrimi testi se je povečalo tudi skupno število odkritih okužb na Primorskem. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA > V Ilirski Bistrici in Sežani je bil večji del okuženih ugotovljen s hitrimi testi, ki se jih je kljub zelo slabemu vremenu udeležilo veliko ljudi. Okužbe so zelo razpršene, zato Sandi Curk, poveljnik Štaba CZ za Notranjsko, poziva občane, naj praznike preživijo v čim ožjih krogih, “saj je predvsem od nas odvisno, kdaj bodo lahko šli otroci v šolo”.

“Bojimo se, kaj bo po praznikih”

V piranskem zdravstvenem domu so testirali 28 posameznikov, od tega je bilo 18 pozitivnih, dva sta se očitno testirala drugje. Šlo je za posameznike, pri katerih je obstajal sum okužbe ali so imeli tvegan stik ali pa že kar bolezenske znake. Med njimi ni stanovalcev lucijskega doma za starejše. “Prav možno je, da je tak skok okužb povezan s sproščanjem ukrepov pred božičnimi prazniki. Januarja, po novih sprostitvah, bo kar hudo, se bojim, sploh glede zmogljivosti bolnišnic. 80 odstotkov okuženih je asimptomatskih bolnikov in ti nevede širijo okužbe,” je povedal direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Kranjc.

O cepljenju po novem letu

V Zdravstvenem domu Ajdovščina beležijo povečano število klicev občanov z vprašanji o možnosti cepljenja. “Vse podatke o tem, kdaj se bo začelo cepljenje in kje se bo mogoče prijaviti, bomo ob javili po novem letu. Tedaj bo na voljo tudi posebna telefonska številka, zato prosimo za strpnost,” je povedal direktor Egon Stopar.

V Ajdovščini virus prvič zašel v dom starejših

Stanovalec Doma starejših občanov Ajdovščina, pri katerem so v ponedeljek med rutinskim odvzemom brisa dobili pozitiven rezultat, ni kazal simptomov bolezni, prav tako ne drugih sedem stanovalcev, pri katerih so okužbo potrdili v torek, je včeraj pojasnila direktorica Tanja Stibilj Slemič. Kot je dodala, je sedem od osmih stanovalcev, pri katerih so potrdili okužbo, v nedeljo prejelo prvi odmerek cepiva, skupaj pa so cepili 80 stanovalcev. “Žal je za nas cepivo prišlo teden dni prepozno,” ugotavlja direktorica doma, ki je bil do slej eden redkih domov, kamor virus še ni vstopil. Vse okužene so premestili v rdečo cono, ki so jo uredili v večnamenskem prostoru v pritličju doma, v njej pa je prostora za enajst do dvanajst oseb.

Ostali stanovalci bodo po navodilu epidemiologa nekaj časa ostali samo v svojih sobah, saj so celoten dom razglasili za začasno sivo cono. “Še naprej pa si bomo po najboljših močeh prizadevali, da se bodo naši stanovalci kljub dodatnim omejitvam počutili čim boljše,” je po jasnila direktorica.

Tanja Stibilj Slemič, direktorica DSO Ajdovščina

“Žal je za nas cepivo prišlo teden dni prepozno.”

V DSO so do nadaljnjega odpovedali vse obiske in video klice. “O morebitni spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev bomo svojce takoj obvestili. Za ostale in formacije smo jim na voljo vsak dan med 13.30 in 15. uro na telefonski številki 031 691 588. Najdražjim lahko na naš elektronski naslov pošljejo tudi sporočilo, voščilo,” je še dodala Tanja Stibilj Slemič, ki se nadeja, da jim bo vdor okužbe uspelo čim bolj omejiti.

V ajdovski občini so v torek potrdili 29 novih okužb, razen omenjenih v DSO gre za razpršene primere in nove okužbe v družinskih krogih, je pojasnil direktor ajdovskega zdravstvenega do ma Egon Stopar.

V občini Kanal ob Soči so v zadnjih dveh dneh potrdili kar 15 novih okužb (od tega devet v torek), kar je kar nenavadno visoka številka, ugotavljajo v štabu civilne zaščite severna Primorska.


Najbolj brano