“Za sočutje gre. Dobro se z dobrim vrača.”

Po uničujočem torkovem potresu na Hrvaškem, ki je najbolj prizadel območje Petrinje, Gline in Siska, so po vsej Sloveniji stekle akcije zbiranja pomoči. V okviru Zveze hrvaških društev v Sloveniji je k pomoči pozvalo tudi Hrvatsko kulturno-umetniško, prosvetno in športno društvo “Istra” Piran s sedežem v Luciji, kjer so danes do poldneva zbrali že deset ton vode, hrane, oblačil in drugih potrebščin za rojake v Petrinji.

Na sedežu piranskega društva Hrvatov v Luciji so  do poldneva 
zbrali že za deset ton najnujnejših potrebščin.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Na sedežu piranskega društva Hrvatov v Luciji so do poldneva zbrali že za deset ton najnujnejših potrebščin.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA, ISTRA > “Telefon mi je od jutra že dvakrat pregorel,” nam je okrog poldneva povedal predsednik piranskega društva Joso Brozić. Odziv na akcijo zbiranja pomoči, ki so jo zagnali že šest minut po torkovem potresu, je bil izjemen.

V društvu “Istra” Piran so humanitarno akcijo zagnali že šest minut po včerajšnjem potresu. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Do poldneva zbrali deset ton potrebščin

“Pridružili so se Občina Piran, Okolje Piran, Agraria in številna druga podjetja in posamezniki. Zbrali smo že približno dedet ton potrebščin, predvsem vode, hrane, oblek, odej, higienskih pripomočkov, potrebščin za otroke, skratka vsega, kar naši rojaki v Petrinji in Sisku zdaj najbolj potrebujejo. Klicali so me tudi iz Trsta, da imajo za šleper robe,” nam je razlagal Brozić, hvaležen vsem, ki so izkazali solidarnost ljudem v stiski.

Hitro so se danes zapolnili tudi prostori koprske čokoladnice Da Ponte, ki jo je član društva Danijel Sertić, kot že mnogokrat doslej, ponudil kot zbirno mesto za humanitarno pomoč. “Gre za iskreno sočutje do ljudi. Če si sit, nisi lačen. Verjamem, da se dobro z dobrim vrača,” pravi Sertić.

Danijel Sertić je kot zbirno mesto za humanitarno pomoč ponudil svojo koprsko čokoladnico Da Ponte. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Prostori čokoladnice so se v nekaj urah zapolnili. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Pomoč, ki jo bodo zbrala vsa slovenska društva Hrvatov, bodo jutri v konvoju odpeljali na potresno območje. Tja so že ponoči prispeli prvi štirje zabojniki pomoči iz Slovenije.

V soboto dan žalovanja
Na Hrvaškem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami včerajšnjega potresa, v katerem je umrlo sedem ljudi, med njimi 13-letna deklica. Poškodovanih je bilo 26 ljudi, od tega šest huje. Najmanj tisoč objektov na območju Petrinje, Gline in Siska je popolnoma uničenih, še najmanj toliko jih je poškodovanih. Tla so se na območju Petrinje tresla tudi davi, tri potresne sunke z magnitudiami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo čutiti tudi ponekod v Sloveniji. Hrvaška vlada je odobrila 120 milijonov kun (16 milijonov evrov) nujne pomoči po potresu ter odprla poseben račun za zbiranje finančne pomoči žrtvam potresa. Poleg Slovenije pomoč Hrvaški nudijo tudi številne druge države, med drugim Avstrija, Italija, Grčija, Romunija, Češka, Švedska in Srbija.
Župan Ajdovščine Tadej Beočanin je prek facebooka sporočil, da je ta občina pobratenemu mestu Petrinja v znak podpore in solidarnosti namenila 10.000 evrov humanitarne pomoči. "Z mestom Petrinja smo odnose navezali ob koncu druge svetovne vojne. Nekatere naše vezi so ostale zapisane v času, druge pa predstavljajo nevidno vez, ki se je sedaj, v teh težkih časih, ponovno okrepila," je še zapisal. Dodal je, da se lahko občani, ki želijo pomagati, pridružijo zbiranju sredstev prek humanitarnih organizacij, Rdečega križa in Karitasa.

Zbirajo tudi denarna nakazila

Tudi drugod po Sloveniji, tudi marsikje na Primorskem, so stekle številne podobne akcije društev in posameznikov. Rdeči križ Slovenije je hrvaškemu Rdečemu križu iz sklada za solidarnost že včeraj nakazal 10.000 evrov, za vse, ki bi želeli pomagati z nakazili, so odprli poseben sklic (SI00-96885) na transakcijskem računu SI56 0310-0111-1122-296. Denarna nakazila zbira tudi Slovenska karitas, ki bo sredstva posredovala Hrvaški karitas. (trr: SI56 0214 0001 5556 761, namen: potres Petrinja, sklic: 00 627. Darovati je možno tudi s sms sporočilom KARITAS5 na 1919.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prav tako prispevajo s sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ (en evro) ali SKUPAJ5 (pet evrov).


Najbolj brano