Kultura leta 2020: v trikotnikumed vlado, virusom in spletom

Tako med prvim kakor drugim valom epidemije se je vnovič izkazalo, da ljudje brez kulture ne moremo: lajša, zaljša in bogati naša življenja, pa četudi sama vse bolj životari. Slovenski ustvarjalci so se letos žal srečevali zlasti na protestnih shodih.

Pred ministrstvom za kulturo  še nikoli ni bilo tako živahno - in žalostno - kakor letos.  Foto: STA
Pred ministrstvom za kulturo še nikoli ni bilo tako živahno - in žalostno - kakor letos.  Foto: STA

SLOVENIJA > Ob spomladanskem valu epidemije so bile kulturne institucije med prvimi, ki so morale zapreti vrata in povečini tudi prekiniti program - ali ga preseliti na splet, kar se je kljub vsej domiselnosti in spretnosti v glavnem izkazalo za zelo zasilno rešitev.

Zbiranje na prireditvah v javnih prostorih so sprva omejili na 500 ljudi, zatem na 100, na 50, vrstile so se odpovedi že načrtovanih dogodkov oziroma prestavljanje na poznejše datume, nakar so vrata dokončno morali zapreti gledališča, knjižnice, muzeji, galerije, kinodvorane, kulturni domovi ... Javne zavode je prizadelo zmanjšanje prihodkov, v društvu Asociacija pa so vlado in ministrstvo opozorili, da bodo z zaprtjem kulturnih ustanov še posebej na udaru samozaposleni in nevladne organizacije v kulturi. Še posebej je odmevala odločitev ministrstva, da se nevladne organizacije morajo izseliti z Metelkove 6. V bran so se jim postavili mnogi, tudi več kot 200 nacionalnih zvez, sindikatov, društev, ustanov in zavodov, ki so v odprtem pismu ministrstvo za kulturo pozvali, naj umakne zahtevo in obnovo prostorov snuje skupaj z najemniki, ki tam delujejo že dolgo in zelo uspešno, so vrhunski in tudi mednarodno priznani.

Do kulture so bili bolj milostni poletni meseci, ko se je ob spoštovanju vseh varnostnih ukrepov vendarle zvrstilo nekaj koncertov, literarnih večerov, gledaliških predstav in drugih prireditev. Neljube razmere so žal odplaknile vse mednarodno odmevne glasbene festivale s tolminskega Sotočja, niti mednarodni literarni festival Vilenica se ni sklenil s tradicionalno podelitvijo nagrade v kraški jami, v še posebej slab položaj - baje najslabši v zgodovini - pa je vlada pahnila slovenski film: na izplačila po pogodbah čaka več kot 30 projektov, ta socialna bomba pa je marsikoga pahnila na rob preživetja, opozarjajo in opominjajo, da v našem filmu dela 1400 ljudi, ki morajo preživljati tudi svoje družine.

Kakor bi še ne bilo dovolj hudo, so nas v iztekajočem se letu tako rekoč iz dneva v dan presenečala - ali pa tudi ne - politično motivirana imenovanja na vodstvena mesta v muzejih, galerijah in drugih javnih kulturnih zavodih. V letu, ko jih moramo nositi, so marsikatere maske tudi padle ...

Včeraj je zakrožila novica, da se je s koronavirusom okužil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. V novem letu mu seveda želimo čimprejšnje okrevanje - kulturi pa tudi!


Najbolj brano