Skupaj prižgejo upor malodušju in razsvetlijo dan

Nocoj bomo mi prižgali dan je znamenita pesem skupine Martin Krpan, ki je v nedeljo zvečer po 32 letih v novi priredbi vseslovenskega Ženskega pevskega zbora Kombinat in Vlada Kreslina udarila na spletu z novo močjo in starim besedilom, ki zdaj odzvanja drugače, a še vedno nič manj buditeljsko.

Vlado Kreslin in članice  zbora Kombinat so v samoizolaciji, a skupaj posneli  Nocoj bomo mi prižgali dan, pesem benda Martin Krpan.   Foto: Posnetek zaslona
Vlado Kreslin in članice zbora Kombinat so v samoizolaciji, a skupaj posneli Nocoj bomo mi prižgali dan, pesem benda Martin Krpan.  Foto: Posnetek zaslona

IZOLA > Pobuda je prišla iz Kombinata, ženskega pevskega zbora, ki od leta 2008 prepeva pesmi upora z vsega sveta in združuje članice z različnih koncev Slovenije, med njimi tudi več Primork, vključno z zborovodkinjo Matejo Mavri. Kombinatke so se že spomladi med prvim valom epidemije iz svojih domov oglasile z Nabrusimo kose in svojo Pesmijo upora, s katerima so želele lajšati težke dni karantene (zlasti) stanovalcem domov upokojencev. Ko so razmišljale, kaj bi posnele med novim valom, je bilo sodelovanjem z glasbenim prijateljem Vladom Kreslinom na dlani, pesem Nocoj bomo mi prižgali dan pa logična izbira. In Kreslin je bil takoj za. Pesem so posneli doma, v samoizolaciji, v pričakovanju prazničnega časa, s pomembnim sporočilom: “V teh čudnih, temnih časih, moramo mi vsi skupaj razsvetliti dan!”

Glasbo za skladbo, ki je izšla leta 1988 na albumu benda Martin Krpan Bogovi in ovce, je napisal klaviaturist Jure Hübsher, besedilopa Vlado Kreslin, ki se je včeraj v telefonskem pogovoru spominjal, da je večina skladb s plošče nastala prav na Roški junija 1988, v času afere JBTZ in demonstracij. V njih je skupina ujela duha časa. Kreslin nam je dejal, da skladbe ni igral 30 let, a je vesel sodelovanja s pevkami. Tudi on je matrico posnel s kitaro doma, Kombinatke so nanjo zapele in z minimalnimi tehničnimi posegi objavile pesem, ki odzvanja v drug čas in znova bodri. “Umetnost je še edina, kar drži gor moralo. Tako je bilo vedno,” še pravi Kreslin, ki je sinoči z Malimi bogovi spletnemu občinstvu koncert daroval z odra izolskega kulturnega doma.


Najbolj brano