Klekljane, lesene, steklene ...

Tudi letos so po ulicah Vipave in v njeni okolici postavili številne zanimive jaslice. Na vipavskem “starem” trgu so jih dali v posode za grozdje.

Sprehod po Vipavi odkriva zanimive praznične stvaritve.   Foto: Jana Kete
Sprehod po Vipavi odkriva zanimive praznične stvaritve.  Foto: Jana Kete

Pred leti je bila najprej ideja, da se z jaslicami popestri staro mestno jedro. V začetku so bile večinoma na izložbenih oknih in oknih stanovanjskih hiš po Vipavi, nato se je ideja razširila na Zemono in Gradišče. Jaslice postavljajo tudi na Ložah in na Gočah oziroma v okoliških vaseh.

V Vipavi je običajno na ogled približno sto jaslic. Tudi letošnji nabor je pester. Veliko je ročno izdelanih, od steklenih, vitražev, narejenih iz klekljane čipke, iz plutovinastih zamaškov, lesa, kamnov, papirja, kartona ... Tudi postavitve so zanimive, na “starem” trgu so denimo jaslice postavili v lesene posode za grozdje. Razstavo organizira KS Vipava v sodelovanju z Zavodom za turizem TRG Vipava, jaslice pa bodo na ogled vsaj do 6. januarja. Pripravili so tudi zemljevid razstave jaslic na prostem, ki ga bodo obiskovalci dobili v vipavskem Ticu, pred okrepčevalnico na glavnem trgu in v cerkvi ter njeni bližini.


Najbolj brano