Včeraj so se vile dolge kolone čakajočih za hitre teste

S hitrimi antigenskimi testi v Novi Gorici se je včeraj prišla testirat množica ljudi. Že na začetku se je zalomilo, saj so izvajalci zamudili debelo uro. Ljudje so bili ogorčeni, da morajo dolgo čakati na mrazu, a drugega jim ni niti preostalo. Do večera je osebje Zdravstvenega zavoda Zdravje opravilo 325 testov. Danes bodo spet testirali.

Gneča je nastala že okrog 9. ure in se je še stopnjevala, saj je ekipa 
iz Ljubljane zamudila in prišla šele po 10. uri.  Včeraj so odvzeli 325 
brisov.  Foto: Leo Caharija
Gneča je nastala že okrog 9. ure in se je še stopnjevala, saj je ekipa iz Ljubljane zamudila in prišla šele po 10. uri. Včeraj so odvzeli 325 brisov.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Organizacija je na nuli. Napovedano je bilo, da se bo začelo ob 9. uri, prišli so z veliko zamudo. Zmrzovali smo v vrsti, razmere so bile katastrofalne, tako za ljudi kot za izvajalce. Se mi prav smilijo uboge punce, ki morajo biti tukaj ves dan,” se je hudovala gospa, ki je prišla pred 9. uro in je na vrsto prišla dve uri kasneje. Marsikdo, ki je prišel še pred ali takoj po 8. uri, da bi se izognil gneči, je bil ogorčen zaradi zamude. Na Kidričevi ulici je že nastala gneča avtomobilov, ki so kar sredi ceste čakali na vhodu v parkirišče, zato je medobčinska uprava poslala dodatne redarje, ki so vzpostavili red.

Štab Civilne zaščite (CZ) je že v torek postavil šotor in zagotovil elektriko, ogrevanje in internet. Podžupan in član štaba CZ Sašo Kogovšek, namestnik poveljnika CZ Simon Vendramin in ostali iz CZ so bili zaradi zamude na trnih in so samo zmajevali z glavami. Enako kot ljudje. Starejši so se večinoma prišli testirat iz preventivnih razlogov, mlajši pa, ker nameravajo za praznike obiskati stare starše. Ko je ekipa Zdravstvenega zavoda Zdravje le prispela in se je testiranje začelo, so čakajoči menili, da se bo kolona hitro zredčila.

Pozitivnih testov je bilo včeraj v Novi Gorici zelo malo.

Jemanje brisa gre hitro, vse ostalo pa je šlo včeraj bolj počasi. (foto: Leo Caharija)

A se je nabrala že tako dolga, da ni šlo. Ljudje so čakali najmanj uro, nekateri več. “Počasi gre, zelo počasi. Odvzem brisa ne, a se zadeve ustavljajo, čakamo, pa gre naprej, pa spet čakamo,” se je pridušala gospa. Njena starejša soseda v vrsti je prikimala: “Poglejte, zdaj je prišel na vrsto gospod, ki je bil tu že okrog 10. ure.” Ura je bila 12.45. “Mraz je, zebe nas v noge, saj se bomo še prehladili. Čakam že dve uri. Kaj hočem, če že toliko časa čakam ...” je nadaljevala gospa ki je bila tik pred tem, da ji vzamejo bris. Ljudje so bili razočarani, a jih je velika večina stoično prenašala čakanje. Kolona se je vila do 18. ure in še čez.

Včeraj je na brezplačno testiranje prišlo 325 Goričanov. (foto: Leo Caharija)

Vsaj sporočilo o rezultatu testa so po sms sporočilu prejeli kar hitro. “Kakšno uro po odvzemu sem ga dobila. K sreči sem negativna,” nam je povedala Novogoričanka. Kdor nima te sreče, naj se nemudoma odpravi domov, naj se samoizolira in pokliče izbranega zdravnika, ki ga bo usmeril naprej, je to, kako naj se ljudje odzovejo na neprijetno vest, razložila direktorica novogoriškega zdravstvenega doma Petra Kokoravec. “Če bo hitri antigenski test pozitiven, se pacient smatra kot pozitiven in ni treba opravljati PCR brisa,” je dodala.

Včeraj so v Novi Gorici do večera opravili 325 hitrih testov, nam je povedal podžupan Kogovšek. Pozitivnih testov je bilo zelo malo. Po odgovor na vprašanje, zakaj je prišlo do zamude, nas je Miha Plank iz Zdravstvenega zavoda Zdravje napotil na ministrstvo za zdravje. Je pa zagotovil, da bodo danes, ko bodo na isti lokaciji znova jemali brise med 9. in 15. uro, točni. “Zagotovo,” je dejal.


Najbolj brano