Od smrečice do smrečice, od izziva do izziva in do nagrad

Zavod za turizem je z društvi in zavodi zasnoval praznično nagradni sprehod med 19 namensko okrašenimi smrečicami v Idriji in Spodnji Idriji. Za nagrade se lahko potegujejo vsi, ki jih bodo našli in fotografirali. Še bolj zanimiva je mobilna igra, ki do cilja privede z rešenimi nalogami na temo idrijske dediščine.

Dvanajst smrečic tvori nagradno Pot idrijskih legend in zgodb (na 
fotografiji “okrasna” naslovnica sveže plošče z uspešnicami  
Kuzel).  Foto: Saša Dragoš
Dvanajst smrečic tvori nagradno Pot idrijskih legend in zgodb (na fotografiji “okrasna” naslovnica sveže plošče z uspešnicami Kuzel).  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo,” je mongolski pregovor, ki skupaj z več deset mislimi o branju in knjigah krasi smrečico pod mestno knjižnico in čitalnico. Skladno s svojo vsebino: s čipkami, zgodbo o tihotapki Melhiprci, škratu Berkmandelcu, knapih in vse do Kuzel ter pravkar izdane vinilne plošče z njihovimi uspešnicami izpred 40 let Naredte revolucijo, krasi 12 po Idriji vsebinsko premišljeno okrašenih smrečic društev in zavodov.

Tistim, ki bodo odkrili vse ali pa vseh sedem v Spodnji Idriji, jih fotografirali in jih poslali zavodu, ta obljublja lepe nagrade iz kolekcije izdelkov in pridelkov Idrija izbrano.

Še več nudi mobilna igra Po poti idrijskih legend in zgodb, ki jo v celoto povezujejo idrijske smrečice. Igro je seveda treba naložiti na mobilni telefon in se postaviti na izhodišče pod idrijskim gradom. Vsak rešen izziv popelje do naslednje smrečice.

Gre za poučno doživetje, ki prinaša tudi obilo zabave. ZTI je z njo popestril puste predpraznične dni v svojem slogu povezovanja vseh, ki imajo o dediščini povedati kaj zanimivega. Igra traja do konca leta, ko bodo sprejemali tudi fotografije in dokaze o vseh rešenih izzivih.

Za zabavo te dni z mobilno enoto skrbijo tudi člani pihalnega orkestra rudarjev. Po glasbenem sprehodu po Idriji, v teh dneh s koračnicami razveseljujejo varovance domov starejših in paciente bolnišnice.


Najbolj brano