Malček s štirikolesnim pogonom

Gre za najmanjši Suzukijev avto, ki je od svojih vrstnikov precej drugačen. Ima spodobno veliko potniško kabino, dovolj zmogljiv motor in štirikolesni pogon, s čimer se uvršča v kategorijo malih klenih plezalcev.

Štirikolesno gnani Suzukijev malček ima po novem tudi malenkostno elektrificiran pogonski sklop.



 Foto: Artur Švarc
Štirikolesno gnani Suzukijev malček ima po novem tudi malenkostno elektrificiran pogonski sklop.  Foto: Artur Švarc

Začnimo kar pri zunanjosti. Takole s profila je ignis videti, kot da mu je nekdo pozabil narediti zadek, a tudi zaključek z mišičastimi blatniki in posrečeno okensko linijo je v svoji nenavadnosti prav simpatičen. Spomnimo, da v dolžino meri le 3,7 metra. Od zunaj je to lepo opaziti, če pa bi vas v notranjost posedli z zaprtimi očmi, ne bi tega nikoli uganili.

Notranjost, čeprav z nekaj sodobnimi oblikovalskimi prijemi, je ponekod še vedno japonsko plastična. Je pa zato zares prostorna. Prostora ne manjka ne za sprednja potnika, ne za tista dva na zadnji klopi. Suzuki je avtomobilu namenil multimedijski vmesnik in še nekaj malenkosti, da bi bil vsaj malo v koraku s časom, a če bi hotel biti tudi enak ostalim, sploh v segmentu, ki je praktično izumrl, bi s tem močno poskočila tudi njegova cena.

Tehnični podatki

Dimenzije (D/Š/V): 3700 mm, 1690 mm, 1605 mm

Motor: 1,2-litrski bencinski motor 61 kW (83 KM)

Navor: 107 Nm pri 2800 vrtljajih

Gume: 175/60/R16

Posoda za gorivo: 30 litrov

Cena: 15.880 evrov (cena z dodatno opremo 16.130 evrov)

Primanjkljaj sodobne elektronike in oblikovalske avantgardnosti pa spodobno kompenzira z bolj kakovostnimi materiali in solidno izdelavo, sploh v višjem paketu opreme. Čeprav, roko na srce, sistem za opozarjanje pred naletom, ki zna zagnati paniko celo malo prezgodaj, in aktivni tempomat so reči, ki jih v tem segmentu sploh ne najdemo. No, tudi pri testnem primerku jih ni bilo, saj so na voljo za doplačilo. Že res, da zaradi prostornosti znotraj v zadku ni več kot 220 litrov prtljažnika, vendar prevoz ropotije ni Ignisov namen, ta se skriva nekje drugje.

Dobra kombinacija tudi za teren

Če po dimenzijah sodi med mestne malčke in se v mestu tudi lepo spravi skozi najmanjše luknjice, ga malce bolj utrudijo vožnja po medmestnih zavojih in avtocesta. Sploh na slednji se pozna, da ima 1,2-litrski motor le 61 kW (83 KM) in 107 Nm navora. Ko je v vozilu le voznik, je avto na odprtih cestah še relativno dinamičen, pri treh odraslih v njem pa se je poznal že manjši klanec na avtocesti. Pri vzponu mimo Brda na ljubljanski obvoznici malček na primer ni zmogel več kot 110 km/h. In drži, priganjanje mu tako ali tako ni pisano na dušo - njegov adut je štirikolesni pogon, zaradi katerega bo brez težav skakljal po gozdnih cestah, makadamih, po dežju in snegu pa bo ponudil nadgradnjo, kar se tiče varnosti, stabilnosti in zmogljivosti.

Je pa zavoljo dimenzij precej lahkoten, tudi ko gre za stabilnost pri višjih hitrostih. Treba je pač vzeti v zakup, da je njegova namenskost strogo usmerjena, da so aduti drugje kot pri polaganju ovinkov. Po novem Suzuki svojo motorizacijo opremlja z blagim hibridom, kar nekoliko zmanjša porabo. Pri praktični rabi brez ekstremov se bo gibala tudi kak kozarček pod petimi litri.

Najmanj enajst tisočakov za malčka

Pravzaprav obstaja ciljna publika, ki jim je ignis pisan na kožo, pravzaprav kar vtetoviran. Tale mali japonsko-madžarski škrat je odlična alternativa štirikolesno gnani pandi, pravzaprav jo v marsičem presega. Štirikolesno gnani ellegance v osnovi stane 15.880 evrov, z 250 evri doplačila za kovinsko barvo pa se cena konča pri 16.130 evrih. Najcenejši ignis se začne že pri enajstih tisočakih in pol.

Zanimiv je tale škratek, sploh v taki kovinsko rumeni barvi je tudi precej opazen. Če imate v sebi še malo afinitete do japonske kulture in njihovega razumevanja dizajna, pa je to le še dodaten argument.


Najbolj brano