Janša: Zaradi NVO vlada ne bo razpadla

V nevladnih organizacijah so zaskrbljeni zaradi predloga, da bi država v sedmem protikoronskem paketu (PKP7) ukinila sklad za njihovo financiranje. Janez Janša odgovarja, da bodo o tem dokončno odločili poslanci; če bo večina za to, da se denar deli enako, kot se je do zdaj, bo vlada to upoštevala. “Vlada zaradi tega ne bo razpadla,” je dejal premier.

V  humanitarnih organizacijah  pravijo, da se je dosedanje finaniciranje  iz sklada izkazalo kot dobra dodatna podpora siceršnjemu delu.   Foto: Leo Caharija
V humanitarnih organizacijah pravijo, da se je dosedanje finaniciranje iz sklada izkazalo kot dobra dodatna podpora siceršnjemu delu.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V nevladnih organizacijah (NVO) opozarjajo, da bi ukinitev sklada okrnila njihovo delo. Rešitev, da bi se delež dohodnine, ki jo lahko dohodninski zavezanec nameni organizaciji po svoji izbiri, povečal iz 0,5 odstotka na odstotek, je dobrodošla, a denarja iz sklada na bo nadomestila, opozarjajo.

Zaskrbljenost zaradi morebitne ukinitve sklada so med drugimi izrazili v humanitarnih organizacijah Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas. Generalna sekretarka Rdečega križa Cvetka Tomin je izpostavila, da prispevek iz sklada več kot za štirikrat presega vsoto, ki jo dobijo z namenjenimi dohodninami.

Izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je sklad za NVO označila kot zelo dragocen vir, s katerim so lahko sofinancirali mentorstvo prostovoljcem in pripravljali prijave na evropske razpise. Na teh razpisih nato pridobivajo dodaten denar za svoje delo. Nevladne organizacije, ki delujejo na zelo različnih področjih, lahko s tem denarjem razvijajo svoje programe, poudarjajo nevladniki.

Predlogu za ukinitev sklada za financiranje NVO naj bi nasprotovali v koalicijski SMC. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki prihaja iz te stranke, je včeraj povedal, da je sedanja ureditev financiranja NVO “otrok SMC-ja”. “Ocenjujemo, da gre za dobro ureditev, ki se je izkazala v dveh letih svojega obstoja,” je dejal. Prepričan je, da poslanska skupina SMC zdaj ne bo spreminjala svojih stališč.

Janez Janša pa je izpostavil, da bi se po novem delež dohodnine, ki jo lahko vsak nameni nevladnim organizacijam, povečal z 0,5 odstotka na odstotek. “Zdi se nam pošteno, da ljudje sami odločijo, komu bodo dali procent dohodnine, še enkrat več, kot je bilo doslej,” meni. Vlada si je po njegovem s tem vzela iz rok možnost, da bi sama odločala, komu bo dala denar. “Če bo večini v DZ bolj odgovarjalo, da neka administrativna komisija deli ta denar, ne pa da ta denar delijo ljudje, ki plačujejo dohodnino, potem bo vlada predlog spoštovala,” je napovedal. “Zaradi tega vlada sigurno ne bo razpadla,” je dejal.


Najbolj brano