Čim prej naj se pokaže, ali obstaja alternativa tej vladi

Predsedniki republike, vlade, državnega zbora in državnega sveta pozivajo k čim prejšnji vzpostavitvi politične stabilnosti. Čim prej naj se pokaže, ali obstaja alternativa aktualni vladi. Če je ni, naj se politične sile zavežejo k sodelovanju, ki bi sedanji vladi omogočilo zaključiti to epidemijo še s cepljenjem prebivalstva, meni predsednik države Borut Pahor.

Predsedniki države, državnega zbora, vlade in državnega sveta se 
pred novim letom srečujejo že od leta 2014.  Foto: STA
Predsedniki države, državnega zbora, vlade in državnega sveta se pred novim letom srečujejo že od leta 2014.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Če kdo meni, da lahko postavi alternativo, mu tega ne sme nihče braniti. Naj se to zgodi, če se ima zgoditi. Če bo alternativa, bo prevzela odgovornost, če pa je ne bo, je prav, da to razumemo, se soočimo s tem dejstvom in na osnovi tega vendarle pogledamo, ali bi bilo mogoče doseči dogovor, sporazum, sodelovanje, ki bi vendarle omogočilo, da bi ta vlada uspešno dokončala krizo epidemije s cepljenjem,” poziva predsednik države Borut Pahor.

Sodelovanje edina pot

Kot to počne že od leta 2014, je Pahor tudi včeraj k sebi na prednovoletno srečanje povabil predsednike državnega zbora Igorja Zorčiča, vlade Janeza Janšo in državnega sveta Alojza Kovšco. Ugotoviti so morali, da srečanje poteka v okoliščinah povečane politične negotovosti, je dejal Pahor in spomnil na svoj predlog, ki ga je dal že jeseni. Takrat je pozval politiko k sodelovanju za premostitev epidemije. Pahor še vedno meni, “da je sodelovanje edina pot, da krizo hitreje in uspešneje rešimo v prid vseh.” V odgovoru na vprašanje, kje vidi razloge za politično nestabilnost, je ocenil, da se je vlada s prvim valom epidemije dobro soočila, kar je verjetno presenetilo tiste, ki se z vlado niso strinjali in so že zelo zgodaj iskali alternativo.

Borut Pahor, predsednik države

“Sodelovanje je edina pot, da krizo hitreje in uspešneje rešimo v prid vseh.”

V ospredju včerajšnjega srečanja je bila epidemija covida-19. Na podlagi ocen, ki jih je ostalim trem predstavil Janša, ni pričakovati, da bi nad epidemijo “zmagali” pred koncem pomladi, je dejal Pahor. Dodatno negotovost prinaša nov sev virusa, ki se je začel širiti iz Velike Britanije.

Strinjali so se, da je v teh časih, ko opazujemo zaostrovanje ukrepov v soseščini, politična stabilnost ključnega pomena, je pogovore povzel Zorčič. “Dejstvo je, da je pred nami očiten poskus oblikovanja neke nove koalicije. V zvezi s tem je potrebno dopustiti vso možnost, da se kar se da hitro izkristalizira, ali obstaja neka nova večina,” je dejal. “Če bo prišlo do poskusa konstruktivne nezaupnice, naj to ne bo nekakšna avantura, ampak kvečjemu prispevek k še večji stabilnosti političnega prostora,” se je zavzel.

Janša prepričan, da ni namen sestaviti novo vlado

Janša je o poskusih za izglasovanje konstruktivne nezaupnice vladi, ki jo vodi, povedal: “Če kdo misli, da ima dovolj glasov in da lahko v tej situacij in sestavi DZ sestavi močnejšo vlado, naj to naredi. Ampak moje trdno prepričanje je, da tega namena ni.” Mogoče bi ob vseh pritiskih lahko kdo zbral 46 glasov, da se sedanja vlada zruši, a nato sta po Janševi oceni v koaliciji Kul najmanj dve politični stranki, ki si želita predčasnih volitev.

Na vprašanja, ali bo sam na PKP7 vezal glasovanje o zaupnici, je odgovoril, da ni naloga vlade, da sama proti sebi vloži takšno glasovanje. To je pravica tistega v državnem zboru, ki misli, da lahko ponudi boljšo alternativo. “Če bi ta alternativa obstajala, potem verjetno ne bi bila puška v koruzi.”

Štirje predsedniki so se na srečanju pogovarjali tudi o volilni zakonodaji in pripravam na predsedovanje Svetu EU.


Najbolj brano