S hčerko sta v Boninih “zgradili” mini Koper

“Vse, kar rabiš v korona času, je karton, stiropor, barva, zobotrebci in dva para rok,” je Ines Štimac iz Boninov pospremila objavo pravcate umetnine, ki sta jo s štiriletno hčerko Tino ustvarili v domači dnevni sobi. Njena božična maketa Kopra je navdušila mnoge, ki so občudujoče delili objavo in, nekatere, verjamemo, spodbudila k ustvarjanju.

Ines Štimac s hčerko Tino ob njuni občudovanja vredni praznični 
stvaritvi.
Ines Štimac s hčerko Tino ob njuni občudovanja vredni praznični stvaritvi. 

BONINI > V predbožičnem času dobijo zagon predvsem pekovski mojstrice in mojstri, številnim pa vztrepeta tudi ustvarjalni čut za izdelke, ki polepšajo dom in pričarajo praznično vzdušje. Ines Štimac iz Boninov, ki je v Banki intesa Sanpaolo zadolžena za IT podporo zaposlenim, si je v svoji dnevni sobi ob smrečici zaželela tudi božičnega mesta. Najprej ga je nameravala sestaviti iz kupljenih kompletov hišk, a se je nato odločila, da ga bo zgradila kar sama in k ustvarjanju pritegnila še štiriletno hčerko Tino.

Paleta za podlago, stiropor, karton, lepilo, zobotrebci, akrilne barve, nekaj domišljije in veliko dobre volje je zadoščalo, da je v nekaj tednih nastala maketa Kopra s številnimi mestnimi znamenitostmi. “Če mene vprašate, je Koper eno najlepših mest v Sloveniji,” pravi Ines, ki se je v Bonine preselila pred desetimi leti, pred tem pa je živela v središču Kopra, v tretjem nadstropju palače Del Bello pri zdravstvenem domu.

Titov trg s stolnico, Loggio, Pretorsko palačo, Armerijo ...

Seveda je tudi to palačo umestila v svoj, velikosti makete nekoliko prilagojen Koper, v katerem je med drugim najti Titov trg s stolnico, zvonikom, Loggio, Pretorsko palačo in Armerijo, Taverno, palačo Toto ex Gavardo in hišo na tramovih nasproti nje, Mudina vrata z obzidjem, občinsko stavbo, tržnico, Carpacciov trg in tudi košček mandrača. Vse skupaj obdajajo železniški tiri, ki ponazarjajo Parencano. Na vrh makete je postavila svojo hišo v Boninih, od koder “bdi” nad svojim Koprom, ki ga je, kot se za božično mesto spodobi, opremila tudi z lučkami.

Na “hrib” nad Koprom je Ines Štimac postavila svojo hišo v Boninih

“Malo smo se pač igrali, poleg tega me je ustvarjanje zelo sproščalo,” skromno pove avtorica praznične stvaritve, ki je na njeno presenečenje med uporabniki facebooka požela ogromno navdušenja.


Najbolj brano