Rekorder napihal dobre tri promile

Kljub omejitvam zaradi epidemije se marsikdo ne odreče decembrskim praznovanjem. Številni, ki v zadnjem mesecu tega leta nazdravljajo z alkoholom, pa nato sedejo za volan in na cestah ogrožajo sebe in druge. Policisti zato ves mesec poostreno nadzirajo psihofizično stanje voznikov. Ugotavljajo, da se številka pijanih voznikov kljub vsem opozorilom ne znižuje.

Alkohol in druge psihoaktivne snovi bistveno  zmanjšujejo  sposobnosti  za  vožnjo.
Alkohol in druge psihoaktivne snovi bistveno zmanjšujejo sposobnosti za vožnjo. 

SEVERNA PRIMORSKA > Policisti novogoriške policijske uprave so prvi konec tedna v decembru odredili preizkus alkoholiziranosti skupno 111 voznikom, od katerih jih je deset vozilo pod vplivom alkohola. Pet voznikov je napihalo več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (torej več kot promil), zato so jim policisti vzeli vozniška dovoljenja in proti njim spisali obdolžilne predloge. Rekorder med njimi je bil 48-letni voznik, ki so ga v začetku decembra zvečer v Solkanu ustavili novogoriški prometni policisti. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je imel 1,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (3,2 promila).

Z nadzori bodo nadaljevali do konca decembra

Pri štirih voznikih pa je bila koncentracija alkohola v organizmu nižja od 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka in so jim policisti izdali plačilne naloge. Enemu vozniku so policisti odredili strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola. Prav tako so policisti dvema voznikoma zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, vendar sta ga oba odločno odklonila.

Desetino nesreč povzročijo pijani vozniki

Na območju novogoriške policijske uprave so od začetka letošnjega leta do vključno 15. decembra obravnavali skupno 754 prometnih nesreč, ki jih je povzročilo 636 voznikov. 67 povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola. Delež pijanih povzročiteljev je v omenjenem časovnem obdobju znašal 10,5 odstotka.

Drugi decembrski konec tedna je postregel z boljšo statistiko. Policisti so odredili preizkus alkoholiziranosti skupno 74 voznikom, od teh jih je sedem vozilo pod vplivom alkohola. Štirje vozniki so imeli v organizmu več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Največ je napihal 27-letni voznik avtomobila, ki so ga prejšnji petek policisti ustavili v Vipavi. Alkotest se je ustavil pri rezultatu 0,71 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,5 promila). Dva voznika. ki sta napihala do 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, sta se domov odpeljala s plačilnima nalogoma.

Kot poudarjajo na novogoriški policijski upravi, bodo s poostrenimi nadzori psihofizičnega stanja voznikov nadaljevali še ves december.

Večina voznikov odkloni strokovni pregled

Novogoriški policisti so še ugotovili, da je bila v letošnjem letu od 1. januarja do 17. decembra povprečna stopnja alkohola v krvi voznikov, pri katerih so odredili test alkoholiziranosti, 1,01 promila, lani v istem obdobju pa 1,04 promila. V tem obdobju so odredili 8194 alkotestov, od katerih je bilo 494 pozitivnih.

Lani pa so odredili 10.812 testov, med katerimi je bilo 493 pozitivnih. Letos so hitri test za ugotavljanje vožnje pod vplivom drog odredili 167 voznikom, pozitivnih je bilo 117, lani pa so jih odredili 178, od katerih je bilo 116 pozitivnih. Letos so skupno odredili že 144 strokovnih pregledov v zdravstveni ustanovi, lani pa 163 - večina voznikov jih je odklonila.

Ker alkohol in druge psihoaktivne snovi bistveno zmanjšujejo sposobnosti za vožnjo, policisti vnovič pozivajo voznike, naj za volan nikar ne sedejo pod vplivom teh substanc. “Bodite 0,0- voznik, spoštujte ukrepe, na pot se odpravite le, če je res nujno, predvsem pa s svojim odgovornim ravnanjem prispevajte k umirjanju epidemioloških razmer,” še dodajajo na novogoriški policijski upravi.


Najbolj brano