Okuženi skoraj dve tretjini stanovalcev

Po končanih testiranjih vseh stanovalcev in zaposlenih v Domu upokojencev Sežana je bilanca porazna: okuženih je kar 111 od 179 stanovalcev in 20 zaposlenih, med njimi tudi direktorica. Za vse pozitivne stanovalce so organizirali rdečo cono v domu, negativne pa čuvajo v sivi in beli coni.

Tako so sežanski taborniki v četrtek zvečer pred vhodom v dom 
postavili  šotor, ki bo služil kot “filter” cona”.

 Foto: Občinski štab CZ Sežana
Tako so sežanski taborniki v četrtek zvečer pred vhodom v dom postavili šotor, ki bo služil kot “filter” cona”.  Foto: Občinski štab CZ Sežana

SEŽANA > Medtem ko so se v večini domov starostnikov okužbe širile dlje časa in postopoma, so se v sežanskem, kjer so se jim do prejšnjega tedna uspešno upirali, v enem tednu razširile na skoraj dve tretjini stanovalcev. Ko so včeraj dobili izide še zadnjih testiranj, se je namreč skupno število okuženih stanovalcev povzpelo na 111. Testirali so vse, zato do prihodnjega tedna ne pričakujejo sprememb.

“Čeprav sem glede na dogajanje v drugih domovih vedela, da se okužbam skoraj ne moremo izogniti, mi je vseeno zdaj grozno hudo. Naredili smo res popolnoma vse, kar se je dalo,” je včeraj povedala direktorica doma Rosana Šturm.

Še brez smrti zaradi covida

Z novimi okužbami se je število vseh okužb od začetka epidemije v sežanski občini povzpelo na 419, kar pa je še vedno precej manj kot v le malo številčnejši občini Ilirska Bistrica (601 okužen) in nekoliko bolj številčni Postojni (766 okuženih). Smrti zaradi covida med sežanskimi občani do zdaj še ni bilo.

V dogovoru z regijsko koordinatorko so rdečo cono za okužene stanovalce uredili v domu, čeprav ima štab Civilne zaščite Občine Sežane že nekaj časa pripravljeni dve lokaciji za zunanjo cono, je povedal poveljnik sežanskega štaba Simon Hlačar: “Že od prvega vala epidemije smo imeli pripravljeni dve varianti za zunanjo rdečo cono: v stari telovadnici pri Ljudski univerzi in v srednješolski športni dvorani. Pred dnevi so nam iz Studenega, kjer so uredili rdečo cono za stanovalce postojnskega doma, ponudili še tisto. A je stroka odločila, da stanovalci ostanejo v domu.”

Sežanski dom upokojencev je tako opredeljen kot rdeča cona, kar pomeni, da se morajo zaposleni temu primerno ravnati ob vstopu in izstopu. Vendar so znotraj doma vzpostavili tudi sivo in belo cono, je pojasnila direktorica: “Dom smo razdelili po traktih, ločili smo stopnišča. Zasilno stopnišče uporabljamo za dostop do rdečih con, glavno stopnišče je belo.”

Da so vse stanovalce namestili v ustrezne cone, je bilo potrebne izjemno veliko logistike, saj so morali seliti tudi postelje. Vse delo so opravili zaposleni, kar je ob dejstvu, da jih je kar 20 odsotnih zaradi okužbe, terjalo izjemne napore.

Med okuženimi je tudi direktorica. “Da, tudi jaz sem bila na testu pozitivna. Zato sem doma, a delam, praktično cele dneve sem v stiku s sodelavci, jih usklajujem, saj v takem stanju še bolj potrebujemo vsakega človeka,” je včeraj povedala Šturmova.

Civilna zaščita je za pomoč angažirala tabornike roda Krakih jrt iz Sežane, ki so na oba vhoda v dom postavili dva šotora za potrebe tako imenovane “filter cone”.


Najbolj brano